La Generalitat endureix i tindrà més control sobre la selecció dels directors

El Govern aprova les modificacions d'acord amb la LOMCE que endureixen la selecció dels directors amb una formació específica prèvia i que comporten un major control de l'Administració sobre les comissions de selecció.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Foto: Edu Bayer

Foto: Edu Bayer

L’aplicació de la LOMCE a Catalunya s’ha suavitzat en alguns àmbits, com el de la llengua vehicular o la Formació Professional Bàsica, però en d’altres s’està desenvolupant amb més fidelitat. És el cas dels canvis en la selecció de les direccions dels centres. El Govern ha aprovat recentment el decret que adapta la llei d’educació catalana a la normativa del ministre Wert pel que fa al procés de tria dels directors. Les seves principals novetats són que la selecció serà més exigent –els aspirants hauran de passar una formació prèvia– i que l’Administració passarà a tenir control majoritari de les comissions que s’encarreguen d’escollir el millor aspirant.

Malgrat el dictamen negatiu del Consell Escolar, que instava la conselleria d’Ensenyament a retirar la modificació del decret, el text s’ha publicat aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Alguns sindicats i associacions de famílies ja van mostrar la seva disconformitat amb uns canvis que, segons consideraven, perjudiquen la participació als centres i el pes de la comunitat educativa en la presa de decisions.

El cert és que a partir d’ara l’Administració tindrà més control sobre les comissions de selecció, encarregades d’avaluar les capacitats i projectes educatius dels candidats a la direcció. Fins ara, les comissions estaven formades per tres membres de l’Administració, tres del Claustre del centre i tres del Consell Escolar, respectivament, fet que garantia una presència majoritària del propi centre. Amb les modificacions, hi haurà cinc representants de l’Administració –quatre d’Ensenyament i un de l’Ajuntament–, tres professors i un membre del Consell.

Les altres novetats principals és que s’endurirà el procés per als aspirants, que hauran de superar una formació específica, impartida per la Generalitat o el ministeri, encara que en els propers cinc anys encara no serà un criteri obligatori per a tots. Aquesta formació era fins ara un mèrit més, però a partir d’ara serà un requisit sense el qual no es podrà optar a la direcció.

També perden pes els aspirants del propi centre. En el passat les candidatures dels professors del mateix centre tenien preferència per sobre dels que venien de fora, però ara hi podrà optar també aspirants de fora, encara l’exercici de la docència al mateix centre seguirà donant més punts.  També està previst que els candidats puguin sol·licitar fins a tres centres, quan fins ara només podien fer-ho en un.

Amb aquesta modificació, segons el Govern, “s’aposta pel directiu professional docent”. Va en consonància amb el decret de provisió de plantilles, que dóna més marge al director per perfilar les places de part del seu equip de mestres, en el que la consellera Irene Rigau ha anomenat alguna vegada com l’enfortiment del “lideratge pedagògic” dels centres educatius catalans.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*