El Govern paga els retards de la prestació de 650 euros per fill a càrrec cinc anys després

Aquesta ajuda, de 650 euros a l'any, la rebien totes les famílies durant els tres primers anys de vida del nadó. El Govern encara devia la prestació de l'any 2010 i part del 2011 a algunes famílies, les quals haurien cobrat ja

Pau Rodríguez
 
 
 

Els infants tutelats estan majoritàriament en centres. Foto: Andrea Schunert (flickr)

Els infants tutelats estan majoritàriament en centres. Foto: Andrea Schunert (flickr)

La Generalitat de Catalunya ha pagat les prestacions per fill a càrrec que devia a les famílies des de la supressió de l’ajuda universal el 2011. Aquesta ajuda, de 650 euros a l’any, la rebien totes les famílies durant els tres primers anys de vida del nadó. El Govern encara devia la prestació de l’any 2010 i part del 2011 a algunes famílies, les quals haurien cobrat ja. Això sí, cinc anys després.

Des de l’inici del 2016 l’Administració està abonant a les famílies el que els deu en diversos pagaments, una quantitat que ascendiria a uns 60 milions d’euros, segons ha informat El Periódico. Aquest dimarts s’ha efectuat l’últim dels abonaments, per valor de 12,7 milions, amb el qual totes les famílies amb fills nascuts el 2010 ja han hauran rebut el que els pertocava. En total hauran sigut 322.443 famílies les que han cobrat la prestació corresponent a 2010.

Ara queden les que van tenir fills durant els primers mesos del 2011. Segons fonts de Treball, Afers Social i Família, a aquestes se’ls pagarà a través de la disposició addicional cinquantena de la Llei 2/2015 d’11 de març de pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

Des de l’any 2003 fins el 2011, totes les famílies van rebre una prestació per fill a càrrec d’uns 650 euros l’any, una ajuda que va quedar congelada el 2010 i directament suprimida el 2011. Des de llavors i fins ara, l’ajuda s’ha condicionat a la renda: una família amb dos fills que ingressés més de 12.000 euros l’any (després es va apujar el llindar a 16.000) ja quedava fora del xec.

Les prestacions per a fills a càrrec també han patit les retallades de l’Estat espanyol. Fins l’any 2010 les famílies ingressaven 2.500 euros per naixement –el conegut com a xec nadó de Zapatero, complementari al català–, però des de llavors es va retallar dràsticament. L’Administració espanyola només garanteix 291 euros l’any (uns 24 euros al mes) per a famílies en situació clara de pobresa.

Durant els últims cinc anys han estat moltes les entitats que han reclamat la recuperació d’aquest tipus de prestacions per combatre la pobresa infantil. Organitzacions com UNICEF van proposar una ajuda de 100 euros al mes per les famílies amb fills en situació de vulnerabilitat, i la Fedaia (que aplega les entitats en defensa de la infància) defensa la viabilitat d’una prestació de 2.500 euros l’any. Fins ara, però, aquestes peticions no havien prosperat, malgrat que la inversió en polítiques d’infància a Catalunya és de tan sols el 0,9% del PIB, menys de la meitat que la mitjana europea (2,2%).

1 Comment on El Govern paga els retards de la prestació de 650 euros per fill a càrrec cinc anys després

  1. He rebut uns 200 euros de l’ajuda que vaig demanar al juny del 2011 quan va néixer el meu fill. Ara???? Creieu que necessito aquests 200 euros 5 anys després!!!!!?????? Això és gestionar malament els diners! quin ‘despilfarro’ més inútil!!!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*