La Generalitat tornarà a finançar les escoles bressol municipals

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que en els pressupostos de 2018 s'inclourà una partida per a que el Govern torni a cofinançar les escoles de bressol públiques, aportant un terç del preu de la plaça per alumne

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

El conseller Bargalló, durant la sessió de control al Parlament | Foto: Parlament de Catalunya

“El capteniment del Govern és, a partir dels propers pressupostos, tornar a participar de forma directa en la coresponsabilitat en el finançament de 0-3”, ha declarat el conseller d’Educació, Josep Bargalló. Així, la voluntat de la Generalitat és tornar a finançar un terç del cost de la plaça per alumne -1.800 euros per alumne i curs-, segons el que estableix la llei de creació de places d’escola bressol.Els altres dos terços continuarien a càrrec dels ajuntaments i de les famílies dels alumnes. Aquest anunci suposa una rectificació respecte la decisió aplicada l’any 2012, quan la llavors consellera Irene Rigau va rebaixar primer l’aportació de la Generalitat per després traspassar la cobertura econòmica a les diputacions.

Fins el 2012, el cost de la plaça es repartia a terços entre famílies, administració local i autonòmica. Posteriorment, amb la retirada de la Generalitat, la major part de la càrrega econòmica va ser assumida pels municipis. Així, la intenció de Govern és compensar els ajuntaments que en aquests sis anys han hagut de fer un sobreesforç econòmic, tant els que van reclamar impagaments per la via judicial com a la resta. “Volem compensar-los l’esforç del passat per a que sigui, alhora, una compensació de futur”, ha dit el conseller.

I és que aquest gener, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obligar la Generalitat a finançar les escoles bressol dels municipis que van denunciar impagament per part del Govern, com ara a Esplugues de Llobregat o Sabadell. Segons el jutge, la Generalitat no quedava exclosa d’aquesta responsabilitat financera i va establir, en el cas d’Esplugues, que l’Ajuntament tenia dret a rebre 1.300 euros per alumne i curs.

Fonts d’ensenyament apunten que en tot cas primer caldrà revisar aquest càlcul de costos, que es manté invariable des de fa molts anys; en aquesta línia, el conseller ha anunciat que treballarà amb els municipis i la resta de grups parlamentaris per arribar a consensos en els pressupostos de les escoles bressol i en la planificació de l’oferta de places públiques.

El gener passat, el Ple del Parlament va aprovar una moció sobre el cofinançament de les escoles bressol, instant el futur govern a resoldre “els compromisos adquirits per al cofinançament de les bressol i que s’incorporin als pressupostos 2018 consignacions per a la regularització del finançament no abonat o pendent de liquidació a les administracions des de 2013”. Així mateix, es va instar a la Diputació de Barcelona a fer el càlcul de la totalitat de l’import que hauria d’abonar Ensenyament en concepte de retorn. Així mateix, la Diputació de Barcelona ha afirmat que estan ultimant els darrers punts del càlcul del finançament i del preu de les places de l’escola bressol. L’estudi sortirà properament publicat i, segons fonts de la Diputació, inclourà recomanacions dirigides a un sistema més flexible de tarifació vinculada a la renda de les famílies, a l’estil de la Tarifació Social que ja s’aplica a Barcelona.

1 Comment on La Generalitat tornarà a finançar les escoles bressol municipals

  1. Albert Bayot // 21/06/2018 a les 5:55 // Respon

    Seria de bon periodisme explicar bé com va anar, com ha anat i com anirà el finançament del 0-3. El que s’explica no és ben bé com han anat les coses: què aportava l’estat fins l’any 2010 ? Què ha aportat des del 2011 fins avui ? ZERO i com encarem l’economia dels propers anys ??? Si no, enganyem el personal, tendenciosament.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*