La Generalitat Valenciana farà votar a les famílies sobre la llengua preferida a l’aula

Escola Valenciana denuncia que la consulta vulnera els informes del Consell Valencià de la Cultura, de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i de les universitat públiques valencianes al respecte

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Manifestació en defensa del valencià com a llengua vehicular. / Escola Valenciana.

Manifestació en defensa del valencià com a llengua vehicular. / Escola Valenciana.

La Conselleria d’Educació del País Valencià desenvolupa l’article del decret de plurilingüisme del 2012 que li permet organitzar consultes als centres per tal que les famílies triïn quina llengua prefereixen per a l’educació dels seus fills. La mesura va lligada a la implantació a Primària el curs vinent del pla de plurilingüisme que ja es ve aplicant a les aules d’Infantil.

La votació tindrà lloc a principis de 2015, abans del procés d’admissió escolar, per tal que les famílies sàpiguen quin programa plurilingüe –valencià o castellà– es desenvolupa en els centres que triïn. La consulta no serà vinculant però la Conselleria podria anul·lar una decisió del consell escolar que contradigui l’opinió expressada.

Des d’Escola Valenciana denuncien que la consulta vulnera els informes del Consell Valencià de la Cultura, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i de les universitat públiques valencianes al respecte. Abans de l’aprovació del decret el 2012, trenta-cinc entitats, institucions, sindicats i partits van signar un document en què mostraven el seu desacord amb el punt de la consulta i més recentment Escola Valenciana i els sindicats de mestres han tornat a mostrar la seva preocupació per la proposta.

“Les famílies escullen el model educatiu d’ensenyament quan trien línia en valencià o línia en castellà als centres”, assegura Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana. “Si és que poden, és clar, perquè com sabem, l’oferta de valencià que fa l’administració està molt per davall”.

En un comunicat, l’entitat qualifica com a “estafa” la consulta impulsada per la consellera Maria José Català, “perquè no és vinculant, perquè es pregunta només a famílies que ja tenen matriculats els fills als centres, perquè no és té en compta la sol·licitud d’admissió de l’alumnat de tres anys, ni les avaluacions diagnòstiques, ni el Projecte Lingüístic del Centre”.

1 Comment on La Generalitat Valenciana farà votar a les famílies sobre la llengua preferida a l’aula

  1. 400 colps // 17/10/2014 a les 11:34 // Respon

    Sempre amb subterfugis per anar en contra del nostre dret a viure i aprendre en valencià, el nostre català (ironies de la vida el cognom de la consellera). Faran cas quan en casos com el del Pare Català o el Cremona, la demanda en valencià siga massiva; ho respectaran? No. Els hi queda ben poc; fem pedagogia de la resistència.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*