La mortalitat infantil s’ha reduït més de la meitat des de 1990

Així i tot les xifres estan lluny d'assolir el repte marcat pels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de les Nacions Unides. Cada dia moren 16.000 nens menors de 5 anys.

Agència SINC
 
 
 

La condició social dels progenitors condiciona en excés els seus fills, segons el Síndic.

La mortalitat infantil es redueix més de la meitat des de 1990

La mortalitat infantil al món ha caigut a menys de la meitat del que suposava l’any 1990, segons un nou informe publicat avui per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En concret, les morts de nens menors de cinc anys han disminuït des de les 12,7 milions l’any 1990 a 5,9 milions el 2015. Aquest és el primer any en què la xifra, rere la qual s’hi amaga un drama humà, ha caigut per sota dels 6 milions.

Les noves estimacions del Informe sobre Nivells i Tendències de la Mortalitat Infantil 2015 –realitzat pel Fons per a la Infància de les Nacions Unides (UNICEF), l’OMS, el Grup del Banc Mundial, i el departament d’Afers Socials i Econòmics de Nacions Unides (UNDESA)– mostren que, tot i que el progrés ha estat substancial, 16.000 nens menors de cinc anys segueixen morint cada dia.

A més, el text sosté que la caiguda del 53% en la mortalitat de menors de cinc anys assolida no és suficient per complir amb l’Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) –vuit propòsits de desenvolupament humà fixats en el 2000 que els 189 països membres de les Nacions Unides van acordar aconseguir per a aquest any– de reduir aquestes taxes en dos terços entre 1990 i 2015.

“Hem de reconèixer un enorme progrés global, especialment des del 2000, moment en què molts països han triplicat la taxa de reducció de la mortalitat de menors de cinc anys”, va explicar Geeta Rao Gupta, directora executiva adjunta d’UNICEF.

L’informe assenyala que el major repte segueix sent en el període al voltant del naixement. El 45% de les morts de menors de cinc anys tenen lloc en el període neonatal –durant els primers 28 dies de vida–, i les principals causes són prematuritat, pneumònia, complicacions durant el part, diarrea, sèpsia i malària. A més, gairebé la meitat d’aquestes morts estan associades amb la desnutrició.

No obstant això, segons els experts la majoria de les morts infantils són fàcilment prevenibles mitjançant intervencions relativament senzilles i disponibles. És més, la taxa de reducció es podria accelerar considerablement si es concentrés en les regions amb els nivells més alts –Àfrica Subsahariana i Àsia meridional– i s’assegurés un enfocament orientat als nounats.

“Sabem com prevenir la mortalitat neonatal innecessària. Amb una atenció de qualitat en el moment del part, assegurant el contacte des de ben d’hora pell a pell, la lactància materna exclusiva i una cura especial per als nadons petits i malalts, es poden salvar milers de vides cada any”, va assenyalar Flavia Bustreo, sotsdirector general de l’OMS.

Així, va continuar Bustreo, “l’Estratègia Mundial de la Dona, la Infància i la Salut dels Adolescents, que es presentarà a l’Assemblea General de l’ONU aquest mes, serà un important catalitzador per donar a tots els nounats l’oportunitat d’un començament saludable en la vida”.

No és el mateix néixer a Europa que a l’Àfrica

L’informe destaca que la possibilitat de supervivència d’un nen és molt diferent segons el lloc on neixi. L’Àfrica subsahariana té la major taxa de morts en menors de cinc anys en el món amb una per cada 12 naixements –més de 12 vegades superior a la mitjana d’una mort per cada 147 naixements en els països de més ingressos–.

Entre 2000 i 2015, la regió ha accelerat la seva taxa anual de reducció de la mortalitat de menors de cinc anys a prop de dues vegades i mitja el que va ser entre 1990 i 2000. De fet, tot i els seus baixos ingressos Eritrea, Etiòpia, Libèria, Madagascar, Malawi, Moçambic, Níger, Rwanda, Uganda, Tanzània han complert amb la meta dels Objectius del Mil·leni.

Punts clau de l’informe

• Aproximadament un terç dels països del món (62 en total) han complert els Objectius del Mil·leni de reduir la mortalitat de menors de cinc anys en dos terços, mentre que un altre 74 han reduït les taxes almenys la meitat.

• El món en el seu conjunt ha accelerat el progrés en la reducció de la mortalitat de menors de cinc; la seva taxa anual de reducció augmentar de 1,8% entre 1990-2000 al 3,9% entre 2000-2015.

• Deu dels 12 països de baixos ingressos que han reduït aquestes taxes de mortalitat almenys dos terços es troben a l’Àfrica.

• El 45% de les morts de menors de cinc anys passa durant els primers 28 dies de vida. Un milió de morts neonatals ocorren en el dia del naixement, i prop de 2 milions de nens moren en la primera setmana de vida.

Aquest és un article publicat a Agència SINC

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*