La polèmica contractació de mestres a secundària sense el màster arriba al Congrés

El ministre d'educació Íñigo Méndez de Vigo ha estat preguntat sobre l'obertura de la borsa d'interinatge docent per a alguns graduats, tot i no comptar amb el màster de formació del professorat.

Pablo Gutiérrez del Álamo
 
 
 

Fa dues setmanes que es va tancar el termini perquè persones amb diferents titulacions universitàries poguessin apuntar-se a la borsa de professors de secundària tot i no comptar amb el màster de formació del professorat. Una obertura extraordinària organitzada pel Departament de Ensenyament per intentar pal·liar els efectes de la falta de docents qualificats.

Aquest matí la Comissió d’Educació del Congrés dels Diputats ha rebut la visita del ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, per contestar a algunes preguntes dels diputats. Entre les qüestions, que no ha arribat a respondre, es trobava la de la portaveu de Ciutadans al Parlament, Marta Martín, que li ha preguntat per les actuacions que duria a terme el Ministeri en relació a la contractació d’aquest professorat sense l’acreditació obligatòria.

Martín ha assegurat que aquesta situació fa que el professorat català tingui condicions diferents a les de la resta de l’estat i si això suposarà que l’Alta Inspecció prengui cartes en l’assumpte o si el propi Ministeri anul·larà la convocatòria realitzada, “com ja hem demanat”, va finalitzar Martín.

Des de CCOO es qualifica l’obertura de borsa de “mal menor” davant la necessitat, important, de cobrir llocs vacants. “No es poden quedar alumnes sense docent”, expliquen. El sistema permet una moratòria als qui s’han apuntat de fins a tres anys per matricular-se en el màster. Això vol dir que algú pot arribar a treballar durant una mica més de dos anys sense habilitar-se. En cas contrari, pot sortir de la borsa sense majors conseqüències.

El dubte que sobrevola és en què queda el discurs de la necessitat d’una formació docent, sobretot en secundària, més específica i important. El debat de fons, com assenyalen fonts de CCOO està relacionat efectivament amb el model de formació inicial i de carrera docent. També amb el fet que des de la Generalitat no s’ha fet una bona planificació de les necessitats de personal docent, de manera que al no tenir en compte la corba demogràfica dels docents no han vist que en poc temps faltarien milers de docents habilitats. “Nosaltres, diuen des del sindicat, ja havíem avisat”.

Sobre la taula, també, la situació de desigualtat en la qual queden aquelles persones que han hagut de cursar el master. “És legal” defensen des del sindicat, encara que “és un nyap” també, que, a més, ha ocorregut en altres moments i latituds. En la Comunitat de Madrid es va donar la mateixa situació de necessitat de docents per a Formació Professional i també es va obrir la borsa als qui estaven estudiant encara. Situació davant la qual es “va fer els ulls grossos”, segons fonts sindicals madrilenyes, per evitar problemes a la xarxa pública d’ensenyament.

Llibres de text

També s’ha parlat sobre el contingut dels llibres de text a Catalunya. Sobre l’informe que s’ha encarregat a l’Alta Inspecció en relació a possibles casos de falta de rigor en els textos. El representant de PdCat ha demanat al ministre que comentés quina és la situació d’aquest informe, si s’ha realitzat i quins són les seves conclusions.

En aquest sentit, Marta Martín, de C’s, també ha preguntat al ministre per la denúncia sindical en relació a la “mala utilització de llibres de textos”. Preguntes que ha eludit Méndez de Vigo adduint que no existeix “censura prèvia” en el sector del llibre de text, com era el costum fa diverses dècades, de manera que són les editorials, en funció dels requisits del Ministeri, les que redacten els materials. I són els centres, segons la llibertat de càtedra, els qui trien els seus materials didàctics.

I dels docents catalans als qui la fiscalia vol que l’Audiència segueixi investigant entorn de la polèmica sobre el seu tracte cap a cert alumnat en relació a l’1 d’octubre, el ministre tampoc es va voler pronunciar, tot i que, tant des d’ERC com des del Grup Mixt, en el qual s’integra el PdCat, s’hagi parlat en la mateixa Comissió parlamentària.

“On estava vostè com a ministre d’educació i conseller d’educació de Catalunya quan alguns pares s’han saltat tots els procediments i han denunciat davant la justícia a professors?” li ha preguntat el diputat d’Esquerra, Joan Olòriz.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*