La preinscripció escolar no inclourà la casella del castellà

El DOGC ha publicat les normes que regulen l’accés als centres escolars catalans sense canvis importants

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Alumnes de tercer curs del CEIP Ramon Llull / Edu Bayer

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dimecres la resolució de les normes que regulen les preinscripcions i la matrícula escolar als centres catalans pel curs 2018-19. Finalment, al formulari d’aplicació no hi haurà la polèmica casella lingüística que el Ministeri d’Educació, que després de l’aplicació del 155 dirigeix la Conselleria d’Ensenyament, va anunciar i que hagués suposat que els alumnes haguessin pogut triar el castellà com a llengua vehicular. Així, no es preveuen canvis significatius en el procés de prematrícules, que començarà el proper dia 13.

L’anunci del ministre d’educació, Méndez de Vigo, de la intenció d’introduir aquesta casella va posar la comunitat educativa en alerta, que va protagonitzar diverses concentracions i postulats en defensa del model lingüístic de l’escola catalana. Aquesta proposta, que inclús el Ministeri no sabia com aplicar, va patir un cop quan el Tribunal Constitucional va anul·lar els articles de la Lomce que feien del castellà una llengua vehicular als centres catalans i que obligaven la Generalitat a sufragar l’educació d’aquelles famílies que reclamessin el escolarització en castellà a centres privats.

Per tant, la sentència considera que la llei -també coneguda com a llei Wert-, dissenyada per garantir l’ensenyament en castellà pagat amb fons públics, no respectava el repartiment de competències entre l’Estat i la Generalitat, i per això declarà la inconstitucionalitat d’aquests articles. Des què va entrar en vigor la Lomce, l’any 2013, s’han registrat al voltant de 150 peticions de famílies que volien aquest servei, de les quals se n’han estimat unes 50. Però cap no es va arribar a fer efectiva.

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*