La prevenció del càncer: els nens ja saben que no han de fumar, però i posar-se crema solar?

El 95% dels alumnes té clar que no fumarà i que el tabac provoca càncer, però són molts menys els que relacionen aquesta malaltia amb altres pràctiques poc saludables com no menjar bé o no posar-se crema a l'estiu.

Pau Rodríguez
 
 
 

Foto:  James Alby

Foto: James Alby

La batalla contra el tabac sembla guanyada, almenys de paraula, a les escoles. El 95% dels alumnes, segons una enquesta de l’Associació Catalana contra el Càncer, asseguren que no fumaran quan siguin grans. D’aquests, n’hi haurà que tot i així acabaran sucumbint a la nicotina -per penedir-se’n posteriorment-, però el que celebra aquesta entitat és que ja no hi ha quasi cap infant o adolescent que no relacioni automàticament el consum de tabac amb l’augment del risc de patir càncer.

Assolit aquest nivell de conscienciació amb els cigarrets, l’Associació Catalana contra el Càncer troba ara preocupant que no hi hagi el mateix grau de prevenció en altres àmbits, com l’alimentació o la protecció solar. Només el 27,4% dels infants enquestats reconeix que a l’estiu es posa crema solar cada dia, i la pràctica totalitat d’ells admet que es crema un o dos cops durant les vacances.

“Si els preguntes per quan van a la platja, la majoria et diran que es posen crema, però a l’estiu ens hauríem de protegir sigui quina sigui l’activitat que fem: des de passejar pel parc a jugar a l’hora del pati. I la majoria no ho fa”, exposa Anna Martín, psicòloga i tècnica de prevenció de l’associació, que afegeix que molts tampoc no saben de l’existència del càncer de pell. “La pell té memòria: les cremades a la infància augmenten significativament el risc de patir càncer quan siguis gran”, conclou.

Per treballar la prevenció contra el càncer en tots aquests àmbits, aquesta associació ja fa dos anys que ofereix tallers gratuïts a les escoles. Aquest curs n’ha arribat a fer 40. El que fan els tècnics és una sessió de conscienciació amb alumnes i, a més, intenten donar eines als docents perquè donin continuïtat a la prevenció. “En vuit escoles vam aconseguir que posessin dispensadors de crema protectora; i en d’altres centres incorporen sovint pautes per a esmorzars saludables”, apunta Martín.

L’alimentació és un altre factor que, segons l’estudi, no s’acostuma a vincular al càncer, per part dels alumnes. I això que fins i tot l’Organització Mundial de la Salut ha conclòs que el 40% dels tumors serien potencialment evitables si s’adopten hàbits de vida saludables. En els seus tallers, l’Associació contra el Càncer ha detectat que quasi el 70% dels infants menja menys fruita de la recomanada -cinc peces de fruita o verdura diàries, segons l’OMS-.

El tabac, victòria relativa

El 95% de negatives a fumar es podria considerar com una victòria de la lluita contra el tabac. Però seria un excés d’optimisme. Una mirada més detallada a les dades de l’associació, que ha realitzat un l’estudi amb 700 nens de diferents etapes -en funció de les preguntes-, evidencia que els petits sí que ho tenen clar, però que la determinació es va diluïnt a mesura que es van fent grans. “A l’ESO molts passen del segur que mai fumaré al crec que mai fumaré, es perd contundència”, constata Martín.

Per això, els seus tallers també els donen eines per dir no al tabac. “Es reforça l’assertivitat dels joves, la seva capacitat de mantenir la seva opinió davant els altres, que sempre és més positiu”, explica Martín.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*