La UPC aprova el seu pressupost, un 5,58% inferior al del curs passat

La universitat rebaixa el seu pressupost un any més, amb la intenció de contenir l'enorme dèficit -per primera vegada en els darrers cursos no augmenta- sense retallar la despesa de personal.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Biblioteca de la UPC / CC by-sa Ali.m.naderi (Wikimedia Commons)

Biblioteca de la UPC / CC by-sa Ali.m.naderi (Wikimedia Commons)

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha aprovat aquest dilluns el seu pressupost per a l’any 2014, que es redueix en un 5,58% respecte a l’exercici anterior. L’objectiu principal de la universitat ha estat contenir l’elevat dèficit acumulat -de 113,5 milions d’euros-, i que l’any passat encara creixia en 2,7 milions. I a la vegada no retallar més les condicions laborals dels seus treballadors. Per això les mesures no afectaran, segons la universitat, a les despesa de personal.

Els comptes, de 262,9 milions d’euros, els ha validat avui el Consell Social de la universitat, després que els hagués aprovat el Consell de Govern el dia 18 de març. La UPC preveu un increment dels ingressos a través de l’augment del preu de les matrícules dels estudiants i de la venda de béns i serveis principalment, segons assenyalen en un comunicat. En canvi, es redueixen els ingressos patrimonials, les transferències de capital i les corrents. La reducció de la despesa corrent serà d’un 5,73% respecte de l’any 2013, i afectarà a les partides de neteja, manteniment, seguretat i representació.

Pel que fa a la transferència de la Generalitat de Catalunya, la universitat afirma que, “segons està previst”, serà la mateixa que el curs anterior.

El que sí que s’incrementarà serà l’import destinat a pagar interessos, “per utilització de pòlisses de crèdit i operacions de capital”, entre les quals s’hi compten, segons la UPC, la devolució de préstecs demanats per al Parc científic i el tecnològic.

El pressupost de la universitat és conforma a partir de les transferències de la Generalitat (en un 55%), de recursos propis (en un 32%), de transferències procedents de l’Estat i de la Unió Europea (5,61 i 5,31%, respectivament) i d’altres organismes públics o privats. En la seva distribució, més de la meitat dels comptes, el 63,68%, van destinats a pagar les despeses de personal, i la resta per al funcionament del campus i per a programes de recerca.

Aquests són els primers pressupostos aprovats sota la nova direcció del rector Enric Fossas, que va assumir el càrrec el mes de novembre passat. Fossas es va posar com a primer objectiu reduir l’enorme dèficit, el més elevat de les universitats catalanes, generat en la darrera dècada.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*