L’alcohol en l’embaràs provoca canvis neuronals indetectables en el part

Científics de la Universitat Pompeu Fabra han descrit els efectes que tenen els afartaments d'alcohol de tipus botellón durant l'embaràs en el desenvolupament del sistema nerviós.

Agència SINC
 
 
 

El consum d’alcohol perjudica l’embaràs / cc by-sa TC-TORRES (Pixabay)

El consum d’alcohol durant l’embaràs produeix malformacions i alteracions greus en el nounat. De fet, hi ha un nom per a aquestes alteracions: desordres de l’espectre alcohòlic fetal (FASD, per les sigles en anglès). Tot i ser fàcilment evitable, aquests desordres –que inclouen un ampli ventall d’anomalies físiques, cognitives i comportamentals que es prolonguen durant la vida adulta– continuen sent la causa de la majoria dels trastorns del neurodesenvolupament, afectant entre un 2 i un 5% de la població d’Europa occidental.

Per això, un grup d’investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha decidit estudiar què passa quan el consum d’alcohol durant l’embaràs no es dóna de forma continuada, sinó que segueix un patró esporàdic i de tipus ‘afartament’, com en el cas dels joves quan fan botellón. Segons els seus resultats, un episodi de botellón a la setmana durant la gestació és suficient per causar importants alteracions en el comportament de la descendència que es perllonguen fins a l’edat adulta.

“El nostre estudi revela alteracions en les neurones cerebrals que es tradueixen en greus anomalies en el comportament de la descendència”, comenta Olga Valverde, líder de l’estudi realitzat en ratolí. “No obstant això, no apareixen malformacions ni canvis en el pes corporal de la descendència, així que el trastorn és invisible en el moment del naixement”.

Canvis fins a l’edat adulta

L’alcohol interromp el desenvolupament embrionari del sistema nerviós central, provocant una mala funció cognitiva i conductual a llarg termini. A més, s’ha vist que aquesta substància pot activar de forma intensa el sistema immunitari que protegeix la funció de les neurones, contribuint al dany cerebral i a la neurodegeneració en adolescents i adults.

“Hem observat un augment de certs factors proinflamatoris en el cervell de criatures afectades pel consum esporàdic matern d’alcohol”, assegura Valverde. Aquest desequilibri fa que el sistema immunitari ataqui la mielina, una capa cel·lular que envolta el nervi i que facilita que els impulsos elèctrics es transmetin de manera eficient al llarg de les neurones i, per tant, que es transmeti el missatge nerviós.

“Probablement, l’exposició a l’alcohol provoca canvis en el sistema immunitari que persisteixen fins a l’edat adulta, afectant a l’aprenentatge, la memòria i el comportament”, afegeix.

“Ara com ara no sabem si les disfuncions neuroconductuals persistents estan relacionades amb la neuroinflamació o les alteracions de la mielina, però segons els nostres resultats, els antiinflamatoris haurien de ser considerats com a possible tractament per prevenir el dany cerebral causat pel consum d’alcohol durant l’embaràs, “conclou Valverde.

Aquest és un article publicat a Agència SINC

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*