L’assignatura de religió té un cost per l’Estat de 700 milions anuals

Els 20.000 professors que imparteixen religió a les escoles públiques i concertades a l’Estat representen un cost per les administracions (central i autonòmiques) d’uns 700 milions d’euros l’any, segons estimacions de l’organització Europa Laica, la qual ha intentat (sense èxit) introduir el tema de la laïcitat en l’educació a la campanya electoral.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Curs de formació de professors de Religió a Valladolid. / ÁNGEL CANTERO CC by-sa archivalladolid (Flickr)

 

Fa uns dies es va presentar la campanya Por una Escuela Pública y Laica: Religión fuera de la Escuela, impulsada per aquesta ONG amb el suport de desenes d’organitzacions sindicals i socials d’arreu de l’Estat, i amb la qual es volia tornar a demanar als partits que lluitin per la “plena laïcitat del sistema educatiu”. En la roda de premsa de presentació d’aquesta campanya es va donar aquesta xifra, resultat de sumar les quantitats que aporten les diferents administracions públiques.

Segons Francisco Delgado, responsable d’educació d’Europa Laica, la campanya pretén que els partits polítics es comprometin a aconseguir la plena laïcitat del sistema, la qual cosa implica “treure la religió confessional de l’ensenyament de forma immediata” i “no finançar amb diners públics l’adoctrinament religiós a cap centre escolar”. A més, planteja “potenciar la xarxa pública d’ensenyament, evitant, de forma progressiva desviar fons públics cap a interessos privats” i derogar els Acords amb la Santa Seu per “ser la base legal dels privilegis que continua reclamant l’Església, especialment dins de l’àmbit educatiu”.

En aquest sentit, els representants d’Europa Laica critiquen que el compromís de derogació d’aquests acords hagi desaparegut dels programes electorals per als comicis del 28A del PSOE i d’Unidas Podemos, quan tots dos partits portaven aquesta demanda en les anteriors eleccions i van votar a favor d’una proposició no de llei en aquest sentit al Congrés. Com ha explicat el professor Jaume Trilla en alguns articles publicats en aquest diari –i en el seu recent llibre La moda reaccionaria en educación–, aquests acords obliguen l’Estat al fet que tots els plans d’estudi de tots els centres de Preescolar, Primària i Secundària (Batxillerat i Formació Professional) incloguin l’ensenyament de la religió catòlica “en condicions equiparables a les altres disciplines fonamentals”.

Sobre la pèrdua de llocs de treball dels professors de religió –en el cas que s’aconseguís la laïcitat del sistema educatiu–, Alberto Carrillo, del sindicat de docents STES, va afirmar en la roda de premsa que “són treballadors de l’arquebisbat que imparteixen catequesi a les aules, quan haurien de fer-lo en els temples”.

La campanya compta també amb el suport de CEAPA i la FELGTB, així com dels Cristians i Cristianes de Base. El seu representant, José María Ramírez, va defensar una educació en la qual no es privi a l’alumne de tenir un pensament crític en comptes que se li adoctrini com succeeix en els col·legis religiosos, segons va manifestar.

2 Comentaris on L’assignatura de religió té un cost per l’Estat de 700 milions anuals

 1. Rosa María Pujol Vilallonga // 24/04/2019 a les 14:57 // Respon

  Tampoc s’ha d’oblidar que, a ple segle XXI, a les Facultats de Ciències de l’Educació és obligatori incloure la religió com assignatura optativa. Com a degana que era en aquell moment, puc assegurar que, a la UAB, el MEC no va aprovar els últims plans d’estudi de magisteri (pla Bolonya) fins que es va incloure la religió.
  El professor de religió ha d’estar adscrit a un departament universitari.

 2. PERDONEN SEÑORAS Y SEÑORES,
  LOS PROFESORES DE RELIGIÓN DE CATALUÑA, ESTAMOS CONTRATADOS POR EL “DEPARTAMENT D´ENSENYAMENT” Y PIDEN ,PARA SER MAS PRECISOS, TITULACION DE DIPLOMATURA DE MAGISTERIO O LICENCIATURAS, MAS TITULO DE CATALÁN SEA C,D……, MAS LA DEI. A SI QUE, CONSTE QUE…. NO SOMOS
  “són treballadors de l’arquebisbat que imparteixen catequesi a les aules, quan haurien de fer-lo en els temples”.
  A SI QUE, SENYOR Alberto Carrillo, del sindicat de docents STES DEMANI INFORMACIÓ ABANS DE DONAR UNA RODA DE PREMSA.
  SOM MESTRES, AMB LES MATEIXES CAPACITATS, DEDICACIÓ, VOLUNTAT QUE QUALSEVOL.
  El professorat, la seva preparació i actuació professional, constitueix l’eix fonamental per al bon funcionament dels centres educatius; és el factor que més influencia té sobre la qualitat de l’educació escolar (Hattie, 2003).
  ATENTAMENT MªJ.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*