L’educació i els anticonceptius gratuïts redueixen la taxa d’embarassos adolescents

"Si eliminem la falta d'informació, el cost i l'accés limitat als mètodes de control de natalitat en adolescents reduïm les taxes d'embaràs, naixement i avortament", indica la directora de l'estudi.

Agència SINC
 
 
 

L'educació sexual prevé els embarassos no desitjats en adolescents. / Fotolia

L’educació sexual prevé els embarassos no desitjats en adolescents. / Fotolia

Oferir educació sexual i planificació familiar gratuïta a adolescents disminueix el nombre d’avortaments i d’embarassos no desitjats. Això és el que assegura una investigació realitzada amb 1.404 joves nord-americanes i publicada al New England Journal of Medicine.

“Si eliminem la falta d’informació, el cost i l’accés limitat als mètodes de control de natalitat en adolescents reduïm les taxes d’embaràs, naixement i avortament”, indica Gina Secura, autora principal de l’estudi i directora del Projecte Anticonceptiu CHOICE, amb seu a St Louis (EUA).

L’estudi va promoure l’ús de mètodes d’acció prolongada, com els dispositius intrauterins (DIU) i els implants subdèrmics, per la seva major eficàcia en la prevenció d’embarassos no desitjats.

Així, un 72% de les participants va optar per aquest tipus d’anticonceptius, superant àmpliament la mitjana dels EUA. Com a resultat d’aquest estudi, les integrants del projecte van patir embarassos no desitjats o avortaments en un 3,4%, enfront de la mitjana nacional de 15,85%.

A més, el DIU i els implants van tenir la menor taxa d’abandonament durant els dos o tres anys en què la pacient formava part del projecte. “Ens va sorprendre el nombre d’adolescents que, després de triar aquests mètodes, van continuar usant-los”, exposen els autors.

Els anticonceptius de llarga durada no protegeixen contra les malalties de transmissió sexual, de manera que CHOICE seguia una doble estratègia de prevenció, segons explica Secura a Sinc: “Vam oferir preservatius gratuïts -l’únic mètode que prevé les malalties- a totes les adolescents durant la participació en l’estudi i les vam aconsellar sobre el seu ús”.

La mostra del treball incloïa noies d’entre 15 i 19 anys, la meitat de les quals havien tingut prèviament un embaràs no desitjat i un 17% havien patit un avortament. “El Projecte CHOICE no va incloure a homes tot i que són una part important de qualsevol estratègia per reduir la taxa d’embarassos adolescents”, afegeix l’autora.

Educar per prevenir i estalviar

Els resultats recolzen un estudi previ que concloïa que els controls de natalitat gratuïts eren la clau per evitar embarassos no desitjats. Segons afirmen els autors, la gratuïtat d’aquest servei es veuria recompensada per l’estalvi en assistència pública a les dones embarassades.

“A més dels problemes socials i de salut que pateix la mare adolescent i el seu fill, el seu tractament i la pèrdua d’ingressos li costen milions a les arques públiques”, subratllen. Pels autors, els resultats demostren que l’educació pot frenar aquest problema.

Els Centres de Control i Prevenció de Malalties han classificat l’embaràs adolescent com una de les sis Winnable Battles (batalles possibles de guanyar). L’objectiu WB per al 2015 és reduir la taxa de natalitat entre adolescents en un 20%.

Per Secura, el fet d’informar les adolescents de totes les seves opcions anticonceptives els capacita per prendre millors decisions respecte a la seva sexualitat.

“Hem sentit contínuament que era la primera vegada que algú s’asseia a explicar tots els mètodes d’una manera que poguessin entendre. Les adolescents poden prendre bones decisions quan estan informades i tenen el suport de les seves famílies o altres adults de confiança”, conclou.

Referència bibliogràfica:

Secura GM, Madden T, McNicholas C, Mullersman J, Buckel CM, Zhao Q and Peipert JF. Provision of no-cost, long-acting contraception and teenage pregnancy. New England Journal of Medicine. Oct. 2, 2104.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*