Les famílies del Vilamagore temen que l’escola tanqui a final de curs

El tancament progressiu de l'escola s'accelera i es farà efectiu aquest curs, segons els han comunicat a les famílies i al centre.

Pau Rodríguez
 
 
 

Imatge d'un documental fet per l'escola Vilamagore.

Imatge d’un documental fet per l’escola Vilamagore.

Fa gairebé dos anys, l’escola Vilamagore, de Sant Pere de Vilamajor, va rebre la notícia de que hauria de tancar les seves portes progressivament, atesa la davallada de la natalitat, segons justificava la Generalitat. Així doncs, el curs 2013-2014 van tancar la línia de P-3, en l’actual curs ja no comptaven amb el P-4, i així havia d’anar desapareixent poc a poc aquest centre educatiu. Però sembla que es podria accelerar el tancament a l’actual curs. Expliquen les famílies, agrupades a la plataforma Vilamagore Endavant, que la setmana passada els van comunicar que finalment desmantellaran l’escola abans del setembre vinent.

Els més de 70 nens i nenes que estan escolaritzats enguany al Vilamagore tindran la possibilitat d’integrar-se, segons expliquen les famílies tal com els va comunicar l’Administració, a l’altra escola del poble, el Torre Roja. Però hi veuen dos inconvenients. “El Torre Roja ja està saturat de ràtios, per una banda, i de l’altra nosaltres tenim un projecte pedagògic diferenciat: som una escola activa, que treballem sense llibres, i l’equip docent ha elaborat molt material que ara quedarà desaprofitat”, valora Jordi Canilles, de l’associació de famílies del centre. El que indigna sobretot als pares i mares és que fa dos anys l’Administració els va dir que els seus fills podrien acabar l’escolarització primària al Vilamagore, però ara els hauran de portar a un altre centre, amb un projecte educatiu diferent, abans de fer el pas a l’institut.

Tanmateix, des del departament d’Ensenyament asseguren que la seva proposta de tancament progressiu del centre es manté a hores d’ara. En tot cas estarien fent reunions amb els afectats, diuen fonts del departament, però sostenen que la seva oferta segueix sent la mateixa que fa dos anys. Això contrasta amb el tancament accelerat que es va comunicar a la comunitat educativa del Vilamagore en una reunió amb personal dels Serveis Territorials dijous passat.

A l’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor també els consta que finalment el Vilamagore tancarà les portes en acabar aquest curs. L’alcalde, Martí Artalejo, hi està a favor, perquè considera que “tot i que sempre és una llàstima que tanqui una escola, el cert és que la natalitat ha Sant Pere ha caigut a la meitat en els últims anys”. Artalejo es mostra convençut que es podrà garantir el trasvàs d’alumnes al Torre Roja, i celebra que finalment l’institut del municipi guanyi un edifici. I és que l’actual Vilamagore, a mesura que ha anat perdent alumnes, ha estat ocupat progressivament per l’institut de Sant Pere.

Artalejo afegeix que, segons els ha arribat al consistori, el tancament es podria considerar que s’ha acordat entre l’Administració i l’equip directiu del centre. Però aquesta afirmació xoca amb el que expliquen les famílies i fonts de la pròpia escola, que en cap cas diuen estar d’acord amb el tancament aquest curs.

“Ens declarem insubmisos”

El col·lectiu de famílies del Vilamagore se sent traït per l’Administració, i asseguren que plantaran batalla per evitar aquesta acceleració del tancament que se’ls ha comunicat. “Ens declarem insubmissos”, assegura Canilles, que avança que aquesta setmana els pares i mares celebraran una assemblea per concretar accions. La gran preocupació de les famílies és estar a punt de perdre un tipus d’educació per als seus fills, basada en l’aprenentatge vivencial, que difícilment trobaran en altres escoles.

En qualsevol cas, en els darrers cursos el Vilamagore ha viscut un declivi d’alumnat important, passant de més de 150 a actualment poc menys de 80. D’entrada, cal comptar que s’han quedat sense P-3 i P-4, però també que l’espera del tancament ha empès moltes famílies a anar buscant ja una alternativa per als seus fills. “Si el teu fill petit ja no l’has pogut escolaritzar al Vilamagore, al final agafes el gran i el portes a l’escola del petit”, posa com a exemple Canilles.

Però hi ha famílies que mantenen els seus fills al Vilamagore perquè creuen en el projecte educatiu, i ja avancen que faran el possible per mantenir-lo obert.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*