L’escola Els Aigüerols: un any més de vida

Aquest centre de Santa Perpètua de Mogoda, després d'un any de reivindicacions, arranca el compromís de l'Administració de que no hauran de tancar la línea de P-3 el curs vinent, fet que evita per ara el desmantellament de l'escola.

Pau Rodríguez
 
 
 

Escola Els Aigüerols de Santa Perpètua de Mogoda.

Escola Els Aigüerols de Santa Perpètua de Mogoda.

Ara fa un any, el 14 de febrer del 2013, l’escola Els Aigüerols de Santa Perpètua de Mogoda va rebre la notícia de que tenia els dies comptats. El departament d’Ensenyament els va comunicar que a partir del curs 2014-2015 no podien obrir inscripcions per a P-3 i, d’aquesta manera, l’escola quedaria desmantellada amb el temps. Aquells dies els mitjans de comunicació es van fer ressò de set casos d’escoles condemnades a tancar, però entre ells no hi havia Els Aigüerols. Els set centres tancaven a partir del setembre del 2013, i com que el cas d’Els Aigüerols era per l’any següent ningú no els va fer cas.

I malgrat tot, aquesta escola de Santa Perpètua ha aconseguit el compromís de l’Administració de que sí que obriran places per a P-3 el proper curs. Les famílies del centre porten tot un any de lluita, de fer soroll a les xarxes socials i de pressionar l’Ajuntament -de qui n’han obtingut la complicitat- per fer veure a la Generalitat que el seu Els Aigüerols era necessari. El principal argument de l’Administració per desmantellar el centre era la davallada demogràfica al municipi, però les famílies van denunciar que, només amb els germans i germanes dels actuals alumnes de l’escola, ja omplien el P-3 del curs 2014-2015. I inclús el propi padró els donava la raó: el proper setembre hi ha 325 alumnes que s’han d’escolaritzar, mentre que aquest any només n’hi havia 316.

Finalment, doncs, ahir Els Aigüerols -representants de l’AMPA i de la direcció- es van reunir amb els Serveis Territorials del Vallès Occidental per confirmar que per ara no tanquen. Segons Jesús Fernández, portaveu de les famílies, el motiu del canvi de parer per part de l’Administració és que “han revisat les dades i han cregut oportú donar-nos la línea”. Així de senzill.

Però el camí no ha estat fàcil. Aquest mateix estiu els representants de l’escola es van reunir amb la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, però de la trobada només en van obtenir un no per resposta. I això que el Parlament de Catalunya s’havia pronunciat de manera unànime -CiU inclosa- en contra del tancament d’Els Aigüerols, després que ICV-EUiA hi traslladés la demanda.

L’escola Els Aigüerols és una de les cinc que hi ha a Santa Perpètua, i és la més jove. Va començar la seva activitat docent el setembre del 2009 perquè hi havia al municipi una necessitat d’ampliar oferta educativa pública. Actualment hi ha 207 alumnes i ocupen, en principi de manera temporal, l’edifici de Serveis Educatius de l’Ajuntament. Són unes instal·lacions limitades, que no els permeten tenir menjador -dinen a les aules- ni gimnàs, entre altres espais.

A l’espera de que la Generalitat els construeixi la nova escola, Els Aigüerols està arribant ara al màxim de capacitat de l’edifici. I això fa sospitar les famílies que potser el motiu real del desmantellament del centre no era solament la caiguda de la demografia, sinó també el fet que Ensenyament es veuria obligat a construir el nou edifici si el nombre d’alumnes de l’escola segueix creixent.

La lluita continua: assegurar els propers cursos

La notícia del manteniment de P-3  per al proper curs no és, tanmateix, una victòria per a la comunitat educativa que envolta Els Aigüerols. El compromís dels Serveis Territorials per ara no va més enllà del curs 2014-2015, de manera que l’any següent es podria tornar a donar la mateixa situació. “Haurem de continuar les reivindicacions i ja veurem com ho plantegem a mesura que avanci el curs”, explica Fernández. L’argument de les famílies seguirà sent el mateix que fins ara: hi ha demanda. Si el proper setembre hi ha 20 germans d’alumnes pendents d’escolaritzar-se, en els propers dos anys n’hi haurà 16 i 22, respectivament.

“No es poden separar els germans. Això comporta molts problemes per a les famílies”, reclama Fernández. En el marc de la reivindicació, les cinc escoles de Santa Perpètua han constituït una coordinadora, en forma d’assemblea, que ha d’aglutinar i amplificar les les demandes dels centres.

 

2 Comentaris on L’escola Els Aigüerols: un any més de vida

 1. Aquest problema és més generalitzat del que sembla. La baixada de natalitat s’hauria de convertir en una millora de les ratios escolars i una oportunitat de millorar les primeres etapes de l’educació, autèntica font de l’èxit escolar posterior.

  A l’Institut Escola Les Vinyes de Castellbisbal, la comunitat educativa també ha lluitat per defensar la continuïtat del P3 i ho han aconseguit. Afortunadament, el municipi ha fet seva aquesta reivindicació i, com a Santa Perpètua de Mogoda, treballem tots units per la qualitat educativa i el dret a l’educació de qualitat.

  Felicitats, Escola Els Aigüerols!

 2. Eva Garcia // 08/02/2014 a les 11:35 // Respon

  Ho heu explicat perfectament! Ens donen un any mes per continuar lluitant, i ho farem. Els Aigüerols és una escola necessària i les famílies patim les mentides de les administracions. L’edifici aquest any ja tindrà tots els espais i aules plenes, un treball complicat per mestres i direcció que aconsegueixen que els nostres fills no trobin a faltar totes les mancances que tenen. A Santa Perpétua comencem a patir una manca de places d’Iinstituts, amb la construcció d’un edifici ESCOLA-INSTITUT tindriem dos problemes solucionats. No els agrada aquesta solució a les administracions i sincerament pensem que és la millor educativament i economicament també.
  Com a mare d’un nen de p5 de l’escola Els Aigürols estic orgullosa de tota la lluita feta i de la gran família que som.
  Vull donar les gracies a la comissió “Volem l’edifici ja” per tota la feina feta i a tots aquells que d’una manera o una altre ens donen el seu suport.
  GRÀCIES

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*