L’escola Pare Català recupera una línia en valencià per ordre judicial

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha decretat la suspensió cautelar de l'ordre de Conselleria d'Educació del 24 de febrer que convertia una línia en valencià en una línia en castellà

Miquel Giménez - eldiariocv
 
 
 

Concentració de protesta contra la reducció de línies en els centres valencians

Concentració de protesta contra la reducció de línies en els centres valencians

Aquest és un article publicat a eldiariocv

La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha decretat la suspensió cautelar de l’ordre de la Conselleria d’Educació de 24 febrer 2014 per la qual es va anul·lar una resolució anterior sobre el programa lingüístic del col·legi Pare Català de València i, en conseqüència, es va reconvertir al castellà una línia en valencià d’Infantil de 3 anys en aquest centre. El Pare Català, així doncs, recuperarà la línia en català que semblava haver perdut.

Segons ha confirmat Escola Valenciana, l’alt tribunal valencià accedeix a la petició de les famílies del centre de suspendre de forma cautelar l’acord del 24 de febrer de la Conselleria d’Educació pel qual s’elimina una línia de valencià al centre. “És la cinquena vegada que Rafael Carbonell -secretari autonòmic- perd davant els tribunals en accions jurídiques empreses per l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana”, com recorda Vicent Moreno, president d’aquest col·lectiu.

El TSJCV dictamina que s’ha actuat “de manera il·legal”, perquè van prendre decisions que “vulneren els drets lingüístics de les famílies que trien estudiar en valencià“. A més, l’alt tribunal valencià s’interposa les costes processals generades a la Generalitat Valenciana, que té un mes per executar el dictamen de manera que el Pare Català comptarà el pròxim curs amb les tres línies educatives en valencià amb què va començar aquest curs.

El Tribunal Superior de Justícia valida d’aquesta manera el procés que va iniciar el consell escolar del Ceip Pare Català quan va sol·licitar per al proper curs una línia més en valencià i “deixa patent la il·legalitat comesa pel secretari autonòmic, ja que va actuar sense que cap tribunal hagués dictat sentència sobre el recurs contenciós-administratiu del 27 de gener pel qual una família del Ceip Pare Català demanava que la línia en valencià en què estava el seu fill de 3 anys es reconvertís en castellà, el que va provocar el conflicte a l’escola”.

Així, des d’Escola Valenciana denuncien que Carbonell es va avançar a un procés judicial pel qual encara queda per decidir si aquesta família té o no raó, “fins que no dictamini la situació del Pare Català i torni a la normalitat amb què s’havia començat aquest curs 2013-2014”. Els pares del centre han rebut aquesta resolució cautelar amb satisfacció, “a partir d’ara només esperem que la conselleria sigui procedent amb la major diligència possible a reorganitzar els arranjaments escolars d’acord amb la sentència judicial”.

Cronologia

El 20 de maig de 2013, la directora general d’Innovació, Ordenació i Política Lingüística, Beatriz Gascó, va aprovar una línia més en valencià per al centre; el 14 de juny d’aquest mateix any, dues famílies amb nens de 3 anys matriculats al Pare Català van interposar un recurs d’alçada demanant l’anul·lació del procediment pel qual s’obria una tercera línia en valencià al·legant que no estaven informades del canvi de programa abans del període de matriculació, “quan van matricular als seus fills estaven més que assabentats del programa lingüístic que s’oferia a l’escola”.

El 27 de gener de 2014, una de les famílies va iniciar un contenciós administratiu mentre que hi ha 9 pares i mares personats en nom de les famílies que “veien perillar la línia en valenciana guanyada per a aquest curs”; el 24 de febrer Carbonell “opta per suprimir la línia en valencià i convertir-la en castellà en el segon trimestre del curs a partir del 4 d’abril, provocant una situació d’indefensió per a la resta de famílies”.

El 3 de juny, les famílies que han vist com s’eliminava la línia en valencià de 3 anys presenten un contenciós per demanar la suspensió cautelar de la resolució; mentre que el 6 de juny el TSJCV acorda accedir a la mesura de suspensió cautelar sol · licitada per les famílies del Ceip Pare Català de València.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*