L’obesitat infantil al món s’ha multiplicat per deu des de 1975

El nombre de nens i adolescents obesos a tot el món ha crescut des dels 11 milions el 1975 124 milions el 2016, segons un estudi dirigit per l'Imperial College de Londres i l'Organització Mundial de la Salut

Verónica Fuentes - Agencia SINC
 
 

Si segueixen les tendències posteriors a l’any 2000, els nivells d’obesitat infantil i adolescent superaran als dels joves amb pes baix de la mateixa edat el 2022. / Pixabay

L’obesitat ataca també als més petits. Les últimes xifres, recollides aquest dimecres per la revista The Lancet, sostenen l’increment considerable que ha viscut aquesta problemàtica en les últimes quatre dècades arreu del món. Així, la taxa ha passat d’estar per sota de l’1% (equivalent a cinc milions de nenes i sis milions de nens) el 1975 fins a gairebé el 6% en les nenes (50 milions) i gairebé el 8% en els nens (74 milions) el 2016.

L’estudi, publicat en el Dia Mundial de l’Obesitat, analitza el pes i estatura de gairebé 130 milions de persones més grans de cinc anys –31.500.000 de 5 a 19 anys i 97,4 milions d’20 anys o més–, el que el converteix en l’estudi epidemiològic amb més nombre de participants. Els resultats subratllen que el nombre d’obesos de 5 a 19 anys d’edat va augmentar més de deu vegades al món, passant dels 11 milions en la dècada dels 70 als 124 milions l’any passat. 213 milions més es van registrar amb sobrepès el 2016, però en un rang per sota del llindar de l’obesitat.

“En les últimes quatre dècades, les taxes d’obesitat en nens i adolescents es s’han disparat”, explica Majid Ezzati, investigador de l’Imperial College de Londres i un dels autors principals del treball. És més, les dades continuen augmentant en els països d’ingressos baixos i mitjans. “Més recentment, s’han estabilitzat en els països amb més ingressos, encara que els nivells d’obesitat segueixen sent inacceptablement alts”, afegeix Ezzati.

Segons els autors, aquesta tendència no fa sinó reflectir l’impacte de la comercialització de certs productes a tot el món, amb aliments nutritius saludables massa cars per a les comunitats pobres. “Això prediu una generació de nens i adolescents obesos i amb més risc de malalties, com la diabetis. Necessitem aliments saludables i nutritius més disponibles a la llar i l’escola, i regulacions i impostos per protegir els més petits dels productes no saludables “, continua Ezzati.

L’estudi arriba en un moment en què molts governs comencen a implementar diferents accions per frenar l’obesitat, com, en el cas de Catalunya, els impostos a les begudes ensucrades –una política que està demostrant ser eficaç per millorar les dietes–. “L’obesitat es troba en nivells crítics. El resultat és un terrible augment del sofriment humà, que també comporta enormes costos econòmics”, afirma per la seva banda Michael R. Bloomberg, ambaixador de l’OMS per a les malalties no transmissibles.

Espanya, al llindar del pes saludable

Quan es desglossen les xifres país per país, l’augment de les taxes d’obesitat infantil i adolescent en els estats amb alts ingressos s’ha alentit i estabilitzat. No obstant això, en els països d’ingressos baixos i mitjans, especialment a l’Àsia, la taxa s’ha vist accelerada en els últims anys.

Pel que fa a la taxa d’obesitat més alta, el 2016 es va donar a Polinèsia i Micronèsia tant en nens (22,4%) com en nenes (25,4%), seguida per la regió de parla anglesa amb alts ingressos, és a dir, els Estats Units, Canadà, Austràlia i Nova Zelanda, Irlanda i el Regne Unit.

Les àrees del món amb més augment en el nombre de nens i adolescents obesos van ser l’Àsia oriental, la regió de parla anglesa d’alts ingressos, l’Orient Mitjà i l’Àfrica del Nord. Nauru (Micronèsia) va ser el país amb més prevalença d’obesitat en les nenes (33,4%) i les Illes Cook (Pacífic Sud) en els nens (33,3%). A Europa, les nenes de Malta i els nens de Grècia pateixen les taxes d’obesitat més elevades, amb un 11,3 i un 16,7% de la població, respectivament; mentre que les nenes i nens de Moldàvia tenen les taxes més baixes, que comprenen el 3,2 i el 5%, respectivament.Quant a l’índex de massa corporal (IMC, una mesura que indica si el pes d’una persona és saludable), en el cas d’Espanya, el 1975 la mitjana dels joves analitzats era de 18,80 per als nois i de 18,57 per a les noies. Tot i que el 2016 va créixer fins a aconseguir un 20,13 i un 20,03, respectivament, els valors continuen en un rang de pes normal.

Les dades futurs poden ser pitjors

Però si les dades són dolentes ara, els experts sostenen que, si continuen les tendències posteriors a l’any 2000, els nivells globals d’obesitat infantil i adolescent superaran als dels joves amb pes baix, moderat i sever de la mateixa edat el 2022. El 2016, el nombre global de nenes i nens per sota del pes normal va ser de 75 milions i 117 milions, respectivament. En aquestes quatre dècades, el país amb la major prevalença de pes insuficient ha estat l’Índia (24,4% de les nenes i 39,3% dels nens en 1975, i el 22,7 i el 30,7% el 2016).

El problema és que els nens i els adolescents han passat ràpidament de ser una majoria amb pes baix a una majoria amb sobrepès en molts països d’ingressos mitjans, fins i tot a l’Àsia oriental, l’Amèrica Llatina i el Carib. Per als autors, això reflecteix un augment en el consum d’aliments calòrics, especialment carbohidrats altament processats que condueixen a l’increment de pes i a pobres resultats de salut.

Des de fa anys, l’OMS anima els països a reduir el consum d’aliments ultraprocesados, alts en calories i pobres en nutrients, així com el temps que els nens gasten en activitats d’oci sedentàries. Una alimentació sana i una vida activa ajudaran a acabar amb la xacra de l’obesitat en les futures generacions.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*