‘Loving’

Som a Virginia, any 1958. Un home blanc i una dona negra es casen, però el tribunals els condemnen per haver-se unit oficialment en matrimoni.

Jaume Cela
 
 

Loving

Sovint el cine ens il·lustra de fets històrics. Loving, del director Jeff Nichols –no us perdeu Mud i Take shelter, dues de les millors pel·lícules d’aquests últims anys, dirigides també per ell– ens mostra una part de la història dels Estats Units per aconseguir la igualtat entre blancs i negres.

Som a Virginia, any 1958. Un home blanc i una dona negra es casen, però el tribunals els condemnen per haver-se unit oficialment en matrimoni. Davant d’aquest delicte, que ara ens pot sorprendre molt, tenen dues alternatives: la presó o exiliar-se a Washington, on les parelles interracials són legals. Ells opten per la segona proposta, però enyoren el seu poble, la placidesa de la vida rural i més quan tenen fills que han de viure en una gran ciutat.

Però fins que no troben, sense buscar-los, uns advocats que s’organitzen per aconseguir la igualtat no faran cap pas, entre d’altres coses perquè si perden s’hi juguen molt. Però al final decideixen plantar cara i… El que va passar ja és història.

El més sorprenent d’aquesta esplèndida pel·lícula és que el director ha decidit mostrar-nos l’argument sense focs artificials. Té una contenció dramàtica extraordinària. Els dos personatges centrals no volen ser herois, només volen estimar-se, criar els seus fills en un ambient rural i viure en pau. Un altre director hauria pogut filmar el judici, per exemple, però Nichols ens estalvia escenes judicials farcides de grans discursos per concentrar-se en l’univers íntim d’una parella que acabes estimant i que, sense voler-ho, van fer història. Grans actuacions les de Joel Edgerton i Ruth Negga.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*