Més de dues hores diàries de pantalla augmenten un 30% el risc d’hipertensió dels nens

Un estudi en menors europeus conclou que passar més de dues hores al dia davant d'una pantalla incrementa la probabilitat d'hipertensió en un 30%. L'article assenyala també que no realitzar activitat física diària almenys una hora augmenta aquest risc en un 50%.

Agència SINC
 
 
 

Foto: Agencia SINC

Foto: Agencia SINC

 

Aquest és un article publicat a Agència SINC

Des de fa anys la literatura científica ha associat veure la televisió amb el sedentarisme i l’obesitat entre els joves. Ara una investigació liderada per la Universitat de Saragossa (Unizar) i la de São Paulo (Brasil) revela la relació entre aquest hàbit i el risc més elevat de desenvolupar hipertensió.

“El treball mostra el número de nous casos d’hipertensió i la connexió entre l’activitat física i diverses conductes sedentàries amb el risc de tensió alta en nens europeus”, explica a Sinc Augusto César F. de Moraes, investigador brasiler que col·labora amb el grup de la Unizar i autor principal de l’article.

Els científics es van basar en dades de l’estudi sobre la Identificació i prevenció dels efectes induïts en la salut de la dieta i l’estil de vida en nens (IDEFICS, per les seves sigles en anglès), recollits durant dos anys en 5.221 nens de 8 països europeus (Espanya, Alemanya, Hongria, Itàlia, Xipre, Estònia, Suècia i Bèlgica), l’edat inicial dels quals va ser de 2 a 10 anys.

Els resultats, publicats recentment a l’International Journal of Cardiology, mostren que la incidència acumulada d’hipertensió en aquesta població durant els dos anys analitzats és alta: 110 de cada 1.000. “La hipertensió pot provocar problemes cardiovasculars en l’edat adulta”, afegeix F. de Moraes. “Per exemple, augmenta el risc de malaltia isquèmica del cor”.

Els autors afirmen que els nens que es mantenen sedentaris més de dues hores al dia, davant de la televisió, els ordinadors i les videoconsoles, corren un risc un 30% més elevat de desenvolupar hipertensió. “Les xifres resulten preocupants, ja que les conductes sedentàries són habituals en la infància i, posteriorment, durant l’edat adulta”, apunta.

Entre les malalties no transmissibles, la hipertensió té una alta incidència en adults. Diversos estudis han demostrat que els nivells de pressió arterial en la infància i l’adolescència impacten enormement en el desenvolupament d’hipertensió en l’edat adulta.

Més d’una hora al dia d’exercici

Per lluitar contra aquesta condició, els experts recomanen que els joves realitzin activitat física durant més de 60 minuts al dia, i aconsellen que les activitats sedentàries no superin les dues hores diàries.

Així mateix, els investigadors han observat que no realitzar activitat física una hora al dia augmenta el risc d’hipertensió en un 50%. “L’evidència científica indica que l’activitat física és un potent vasodilatador. Per això, augmenta la taxa d’oxigenació del cor i, al seu torn, disminueix la pressió arterial “, conclou F. de Moraes.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*