El Ministeri d’Educació preveu usar el 155 per renovar els concerts amb les escoles de l’Opus

Méndez de Vigo anuncia després del Consell de Ministres que es renovaran tots els concerts que caducaven aquest any, entre els quals els dels centres que segreguen per sexe. Les forces independentistes havien pactat no renovar aquests convenis, però la falta de Govern deixa la decisió en mans de Moncloa.

Arturo Puente
 
 
 

Entrada de l’escola Viaró Global School de Sant Cugat del Vallès / CGT Ensenyament

El Govern de Mariano Rajoy utilitzarà la intervenció del Departament d’Educació català per la via de l’article 155 per renovar els concerts educatius que caduquen aquest any, entre els quals es troben la quinzena de centres privats de l’Opus i d’altres congregacions que segreguen els alumnes per sexe. Així ho ha anunciat aquest divendres el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Méndez de Vigo ha assegurat que la renovació de concerts escolars de centres privats s’efectuarà sobre 1.956 convenis en total, 987 d’Infantil i 969 de Secundària, xifra en la qual s’inclouen els de el Opus. Els convenis que caducaven aquest any corresponen a aquestes etapes, ja que segons la llei catalana els de Primària tenen una vigència de sis anys. Així, la seva renovació arribarà el curs 2021-2022.

Aquestes xifres, segons fonts del Ministeri, corresponen al total de les peticions de renovació sol·licitades que compleixen amb els requisits, entre les quals sempre han estat els centres que segreguen per sexe. Sobre el procediment, Méndez de Vigo ha assegurat que ja han tancat juntament amb les patronals dels centres les propostes de grups que van a concertar.

La renovació es publicarà al BOE el proper 15 de març, ha detallat el ministre. Però abans el Ministeri ha d’elaborar la memòria econòmica d’aquesta mesura per poder cursar la resolució i publicar-la posteriorment al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. El Govern dóna així un marge de prop d’un mes al Parlament per formar un Govern que encara podria revertir aquesta situació abans que s’oficialitzi.

Contra el preacord de JxCat, ERC i CUP

La notícia de la renovació dels convenis arriba després que les forces independentistes arribessin a un preacord per no renovar els convenis de centres que segreguen per sexe. Així figurava al document impulsat per la CUP que aquesta formació juntament amb JxCat i ERC pretenien signar el dia que es va cancel·lar la investidura de Carles Puigdemont.

L’anunci és així una nova forma de pressionar l’independentisme perquè constitueixi Govern, en la línia de l’amenaça contra el model d’immersió lingüística catalana amagat pel Govern central aquest mateix dijous.

L’existència d’aquests concerts educatius amb escoles que segreguen per sexe ha estat sempre material de controvèrsia al Parlament català, ja que les forces d’esquerres s’hi oposen. Els últims d’aquests convenis van ser signats pel departament en temps d’Irene Rigau, el 2014, i posteriorment sempre es va argumentar la vigència dels contractes per no revertir-los.

Article publicat a eldiario.es

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*