Neix una plataforma per reclamar que es revisin les oposicions docents

Sota el nom de 'Plataforma d'afectades oposicions docents 2019', més de seixanta persones s'han unit perquè s'impugni el procés del concurs d'oposició per l'ingrés a la funció pública docent. En critiquen, sobretot, la manca d'objectivitat i de transparència, així com les traves que s'han trobat a l'hora de reclamar.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Opositors realitzen una prova escrita ARXIU

Amb el nom de ‘Plataforma d’afectades oposicions docents 2019’, més de seixanta persones s’han unit perquè s’impugni el procés del concurs d’oposició per l’ingrés a la funció pública docent. En critiquen, sobretot, la manca d’objectivitat i de transparència, així com les traves que s’han trobat a l’hora de reclamar.

Aquest procés selectiu va iniciar-se el 15 de juny, quan els candidats de la majoria d’especialitats van presentar davant els tribunals la seva programació didàctica, un document amb una extensa i detallada planificació del currículum educatiu que havia d’incloure exemples concrets d’unitats didàctiques.

Des d’aleshores i fins a finals de la setmana passada, els candidats a les oposicions han anat defensant les programacions davant dels respectius tribunals, de forma ordenada per un sorteig i, un cop acabat aquest procés, els tribunals en van fer públiques les notes. Aquesta primera prova és eliminatòria, per tant, només si aproven poden passar a la segona prova de les oposicions: els exàmens pràctics i teòrics, que es realitzen aquesta setmana.

Però segons han exposat des de la ‘Plataforma d’afectades oposicions docents 2019’ en un comunicat, la primera part del concurs ja s’ha desenvolupat de manera poc objectiva. En primer lloc, qüestionen que la documentació per avaluar – la programació didàctica de cadascú, en aquest cas – s’etiqueti amb les dades personals dels opositors. “Entenem que un sistema just en un concurs, on el tribunal que emet el judici tècnic són companyes i companys, no passaria precisament perquè tinguin a les seves mans els treballs amb les nostres dades personals”, diuen.

D’altra banda, diuen haver notat manca de professionalitat per part dels tribunals. “Moltes opositores i opositors manifestem els nostres dubtes de si aquests treballs han estat llegits i corregits i avaluats amb la ponderació que els pertoca”, expliquen, ja que “en molts casos la sensació és que, quan s’exposa la programació, el tribunal és la primera vegada que l’obre”.

També critiquen que no es faci pública una baremació oficial dels criteris d’avaluació. “Si no podem accedir a la informació de caràcter públic per a poder veure com s’ha avaluat, haurem de dubtar d’un procés net i transparent”, diuen. Per fer front a aquesta opacitat, veurien important disposar d’interventors que segueixin el procés i l’activitat de cada tribunal.

Destaquen, a més, els problemes als quals s’han afrontat a l’hora de presentar reclamacions. Segons les bases del concurs, els tribunals “han d’obrir un termini de dos dies hàbils a comptar des de l’endemà de la publicació per a la presentació de reclamacions, que han de ser per escrit”. En canvi, des de la plataforma expliquen que “molts tribunals han volgut fer constar una reclamació oral” i dubten sobre si s’ha fet així per desconeixement o amb intenció d’evitar haver de fer un procés. Segons les bases, els qui no hagin presentat la reclamació per escrit, no podran interposar cap altre recurs en cas de no estar d’acord amb la resposta a la seva reclamació.

“Més que mai, aquestes oposicions han estat una loteria i, des del nostre col·lectiu manifestem el més enorme rebuig a acceptar que aquest sistema selectiu va a sorts”, afirmen amb contundència. Mentrestant, expliquen que no paren de rebre peticions d’adhesió de persones afectades i que estan compromesos a arribar fins al final per impugnar aquest procés.

13 Comentaris on Neix una plataforma per reclamar que es revisin les oposicions docents

 1. Aquest article és redactat per tota la Redacció de Diari Educació?
  Gràcies!

 2. Totalment cert el que publiqueu: arbitrarietat i manca d’objectivitat a l’hora d’avaluar, coneixement de les dades de l’opositor/a abans de la defensa, manca de lectura prèvia de les programacions, preguntes per part del Tribunal que mostraven desconeixement de l’etapa educativa de la que es parlava… En fi, can pixa!

  • Vicki Tantiñà // 26/07/2019 a les 9:32 // Respon

   On m’he d’adreçar per adherir-me a la plataforma?? Gràcies

   • nuria ballester // 11/08/2019 a les 0:44 // Respon

    Sempre he tingut els meus dubtes però fonts properes m’han confirmat que hi ha hagut traspàs d’informació confidencial. Algú sap si hi ha plataforma de directors?

 3. On he d’adreçar-me per unir-me a la plataforma d’afectats per aquestes oposicions a Catalunya??

 4. Com pot ser transparent i objectiu un procès on qui t’avalua és un company? Amb el que treballes o has pogut treballar en algun moment. Aixó sembla més un procès de selecció de personal de l’empresa privada, amb recomanacions, i sensacions subjectives.

 5. Vaig enviar un mail. S’han vulnerat els meus drets a la segona prova

 6. Només us queixeu els que heu suspès. Més fair play per favor.
  Felicitar als companys que han aprovat i a la pròxima a veure si hi ha més sort. Si el sistema no és transparent ho critiqueu abans de començar, no un cop heu suspès. Molta hipocresia veig! Salut!

 7. Escolta Joel, tu trobes normal que mentre es defensa la programació soni vàries vegades el mòbil de la presidenta del tribunal d’entre altres coses que no penso explicar per un comentari d’un acomodat que ha aprovat i que ja es veu a la vista quin tipus de funcionari seràs, potser seria ja hora de canviar el sistema de donar plaça fixa a persones ja que fins ara han aprovat algunes no tenen ni idea d’ètica, de treball en equip i de suport als companys…

 8. Roser Pujol Bigas // 26/07/2019 a les 9:21 // Respon

  Hola, em vull adherir a la plataforma. On m’haig d’adreçar?

 9. Bon dia, cert que molts tribunals miravem la programació en el moment exposar-la. I evidenment quina manca respecte lo del mòbil !! Increible. I altres….
  ARA !!! pels que hem aprovat dir que ha estat una loteria, doncs mira ofen, perque jo, al igual que tots, he currat molt per arribar aquí. I no m’han regalat res.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*