SELECTIVITAT 2018

Quins són els graus amb la nota de tall més baixa i més alta de cara al curs 2018-2019?

La Universitat Pompeu Fabra copsa el top5 de graus amb la nota de tall més alta en el sector de les lletres i les Humanitats, mentre que les universitats de Lleida i Girona són les que més es repeteixen en les facultats amb les carreres més accessibles

Sandra Vicente
 
 
 

Medecina i Estudis Internacionals, les carreres amb la nota de tall més alta | Imatge d’Arxiu

La Selectivitat 2018 està a tocar i milers d’alumnes ultimen les darreres hores per preparar els exàmens que els obriran les portes a les carreres i les facultats que desitgen. Però no tot depèn d’ells i elles. Les notes de tall, elaborades a partir de la demanda i l’oferta de places de cada grau, poden ser una barrera d’entrada per a molts alumnes. La Generalitat ha elaborat un catàleg per a consultar les notes de tall en base a la demanda de l’any passat; aquí publiquem el TOP 5 amb les carreres amb menys i més nota, tant de la branca de lletres com de ciències.

La UPF, la facultat amb les notes més exigents en lletres

La Universitat Pompeu Fabra, degut a les seves aules reduïdes (que acullen normalment una vuitantena d’estudiants), és la universitat catalana amb les notes de tall més altes en les carreres de lletres. El grau més exigent per als que es plantegin aquesta sortida és Estudis Internacionals. Economia i Empresa, amb un 12,44 sobre 14. Seguida de prop, està el grau en Estudis Globals, una carrera que contempla la cooperació entre universitats internacionals i per la qual, els estudiants catalans, compten amb només 40 places.

Baixant segueix el grau en Dret/Administració i Direcció d’Empreses, una carrera que conté tres graus i demana un 11.9 de nota. Les dues darreres carreres del Top5 es troben a la facultat de Comunicació: Publicitat i Relacions Públiques compta amb una nota de tall de 11.3 i Periodisme amb un 1179.

Pel que fa a la cua de la llista en la branca de lletres i Humanitats, les universitats de Girona, Lleida i la Rovira i Virgili, hi comencen a tenir presència. Així, les notes més baixes corresponen als graus de Turisme (UdG i UdLl), Treball Social (URV i UdLl) i Traducció i Interpretació (UAB i UPF), totes elles amb un 5 sobre 14 de nota de tall. Seguint la llista trobem Sociologia, amb un 5.9 a la UB i un 5.77 a la UAB, i tancant-la, el grau en Relacions Públiques i Ocupació, que oscil·la entre el 5 i el 6.42 depenent la universitat que la imparteixi.

La nota de tall de Matemàtiques puja sis punts i mig en vuit anys

Si mirem a les ciències, la Medecina continua essent la carrera amb la nota de tall més alta amb diferència. La UPF torna a liderar el rànquing demanant un 12.84 pels futurs metges, superant Medecina al Campus Clínic de la UB amb un 12.72. Tot i que la diferència de nota no és tanta, l’oferta de les dues universitats sí que divergeix: mentre que la UPF només té lloc per a 60 estudiants, la UB en disposa de 259 entre els Campus Clínic i Bellvitge.

Seguint la llista hi ha Odontologia i Veterinària, totes dues de la Universitat de Barcelona, amb un 11.61 i un 11.53 de nota de tall respectivament després d’haver pujat un punt des del curs 2015-16. En la quarta posició hi ha Matemàtiques, que és una de les carreres que més ha variat la seva nota de tall: des del 2010, quan només requeria un 5, el llistó ha anat pujant progressivament. El 2014 ja es demanava un 7.9 i el 2016 un 10.61. Ara, la nota de tall demanada és de 11.42. Per últim, la llista la tanca Microbiologia, amb un 11.05, a la Universitat Autònoma de Barcelona.

I, començant per la cua en la branca científica i tecnològica, s’hi troben Òptica i Optometria (UPC), Tecnologies Marines (UPC), Geologia (UB i UAB) i Innovació i Seguretat Alimentària (UdG), totes elles amb un 5 de nota de tall.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*