Una part de la presó Model serà una escola pública

El districte de l'Eixample disposarà de tres nous equipaments educatius a partir del curs 2017/2018, un d'ells a la presó Model

Yeray S. Iborra
 
 

Interior d’un dels pavellons de la presó Model de Barcelona / © Sandra Lázaro

Després de 113 anys d’ús penitenciari, la presó Model de Barcelona tancarà el pròxim 1 de juny. Una part de les seves instal·lacions albergaran, a partir de l’endemà del tancament, una escola pública amb barracons provisionals –segons ha anunciat aquest dimecres l’Ajuntament de Barcelona–, que comptarà amb dues línies d’infantil amb 50 noves places. Està previst que l’equipament operi a partir del curs 2017/2018 sota el nom d’escola Eixample I.

“Avui la model ja comença a tenir la cara del que ha de ser el seu futur: un conjunt d’equipaments pels veïns”, ha destacat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. Segons fonts municipals, l’obertura d’aquesta nova escola serà finançada pel consistori –a partir del Consorci d’Educació de Barcelona– i “reforçarà” la necessitat de centres a l’Eixample.

L’Ajuntament de Barcelona ha catalogat l’Eixample com un territori “especialment dens” i amb “molta manca d’equipaments”, pel que part de les vuit noves línies estructurals que el consistori vol obrir al districte, trobaran aixopluc en l’antiga presó de Barcelona. Concretament, l’escola se situarà entre el carrer Entença i Rosselló i tindrà per nom –de forma provisional– Eixample 1.

D’aquesta manera, la nova escola ubicada en el sol de la presó Model, que passarà a la Zona Franca, se sumarà a dues més ubicades en el cèntric districte de la capital catalana. Segons ha explicat l’Ajuntament, una altra de les escoles que reforçarà els centres públics al districte estarà situada a Roger de Flor, i una altra al carrer de Cartagena. En total, dues noves escoles a la dreta de l’Eixample i una l’esquerra.

“Això no és un caprici, sinó una reivindicació de veïns i veïnes”, ha dit la tinenta d’alcaldia Laia Ortiz, que ha destacat que ja s’han produït reunions amb diferents entitats i associacions de pares i mares a la mateixa Model. L’acció de l’Ajuntament pren així el testimoni d’aquestes associacions, que reclamaven nous centres al districte.

La notícia se suma a l’anunci fa uns dies per part del consistori de suspendre deu equipaments privats programats a l’Eixample dels que ara “s’estudia” –ha dit la regidora Montserrat Ballarín– la possibilitat de “fer-ne un ús públic”.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*