Posa un Merlí a la teva vida

En Merlí, el genial professor de filosofia de la sèrie televisiva, desplega les seves habilitats per intentar aproximar-se i connectar amb un noi molt aïllat, que ha fet de casa seva un refugi.

Núria Terés i Bonet
 
 
 

L'Ivan, un dels personatges de la sèrie Merlí

L’Ivan, un dels personatges de la sèrie Merlí / TV3

Malgrat les distàncies entre la sèrie de TV3 i la realitat, veritablement hi ha moltes experiències humanes dels joves reflectides en Merlí.

Una d’elles la de l’Ivan, el noi que es queda tancat a casa per l’assetjament que ha viscut i ha sentit per part dels seus companys Aquesta vivència de molts joves dels nostres centres educatius és un element clau que en determina el seu malestar i les desvinculacions progressives de tota relació amb iguals i amb adults. I és un problema que va en augment. Moltes en són les causes, però com sovint ens passa en el món educatiu, la prevenció i l’anticipació no es donen, i solem actuar per guarir situacions que ja estan molt enquistades.

Però no vull centrar-me massa en les causes sinó en l’abordatge d’aquest trastorn. És a dir, com aconseguir que els diferents Ivans tornin a l’escola. Suports psicològics de tota mena (CSMIJ, Hospital de Dia, …) poden ser determinants en aquest procés de reversió d’aquesta dificultat tan impossibilitadora. Però hi ha intervencions molt “curatives” i transformadores que el professorat té a les seves mans.

En Merlí, el genial professor de filosofia de la sèrie televisiva, desplega les seves habilitats per intentar aproximar-se i connectar amb un noi molt aïllat, que ha fet de casa seva un refugi. Al llarg de tots els capítols no defalleix en l’intent de fer creure a l’Ivan que pot tornar a l’institut. I de mica en mica va teixint amb ell uns llaços personals que el vinculen a en Merlí. Un professor que s’implica tot ell en aquesta causa i que de moltes diverses maneres fa creure a l’Ivan que l’importa. El noi acaba confiant en el professor, perquè aquest ha confiat plenament en ell. Fins i tot en Merlí utilitza “mediadors” companys de classe, que amb el seu llenguatge, li demanen disculpes i a través de l’intercanvi de coneixements, el fan sentir igual.

El poder de creure en l’altre descabdella la ment de l’Ivan i li fa fer passos endavant fins tornar a posar els peus a l’institut. Els vincles amb els iguals es tornen a restablir a través del mòbil i dels companys que li fan saber que l’estan esperant! En Merlí acompanya, com sempre. La festa de benvinguda fa la resta!

Núria Terés i Bonet
About Núria Terés i Bonet

Biòloga i professora de Secundària. Actualment treballo amb adolescents amb trastorns mentals. Contact: Twitter | More Posts

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*