La vaga de docents del dia 16 es manté malgrat l’intent de mediació de Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del conseller d'Educació, Josep Bargalló, s'ha reunit aquesta tarda amb els representants del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que ahir van enviar-li una carta demanant-li un decret d'increment de pressupost en Educació de 240 milions d'euros. El Departament sosté que aquest curs l'esforç pressupostari ja s'ha fet, una resposta que pels sindicats és "decebedora"

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Reunió del president Torra amb el MUCE al Palau de la Generalitat | Foto: Generalitat de Catalunya

Els sindicats de l’ensenyament públic han tingut avui un dia força intens. Al matí s’han reunit al Parlament amb representants de tots els grups parlamentaris, i ala tarda, ja en el marc del MUCE (del qual, a més de sindicats, formen part entitats de la comunitat educativa tan representatives com Fapac, Rosa Sensat, la FMRPC o els sindicats d’estudiants), ho han fet amb el president català i el conseller d’Educació. Es tractava dels últims intents d’evitar la vaga del dia 16, que arriba en un moment complicat del curs per tractar-se del tercer trimestre, i d’un trimestre especialment curt.

El MUCE (i, en especial, els sindicats, representats o no al MUCE) demanen l’aprovació d’un decret-llei d’increment de pressupost que garanteixi la reducció d’una hora lectiva setmanal el curs vinent, per tornar a la situació prèvia a la crisi econòmica, a més d’altres “reivindicacions bàsiques” com la rebaixa de taxes universitàries, mesures urgents per l’escola inclusiva, finançament de les escoles bressol, reducció de ràtios o gratuïtat dels cicles formatius de grau superior.

Al matí, segons un comunicat signat pels sindicats que convoquen la vaga (que són tots els que tenen representació a l’ensenyamnet públic), tots els grups parlamentaris els han manifestat que la seva reivindicació era tècnicament viable, i que a més hi havia disponibilitat pressupostària. A la tarda, en canvi, el Govern els ha dit que aquest curs l’esforç pressupostari ja s’ha fet i que per a noves mesures caldrà esperar, segons ha informat el departament d’Educació en un comunicat.

Segons aquest comunicat, Bargalló ha destacat que “en els últims quatre anys hi ha hagut un augment de gairebé 8.000 professors contractats per l’escola pública, i enguany, tot i la pròrroga pressupostària, el capítol destinat a nou professorat puja un 12%”. El conseller ha assegurat que “té raó el professorat a l’hora de reclamar la reversió de l’hora lectiva però no ho podrem fer fins que no sapiguem quant professorat necessitem per al curs que ve i quin pressupost tenim”.

En aquest sentit, ha explicat que s’han compromès a treballar alguns dels aspectes proposats pels representants de la comunitat educativa relacionats amb l’escola inclusiva “per poder fer-ho ja a començaments de setembre, alguns d’ells ni que no hi hagi pressupost, d’altres per poder fer-los quan hi hagi pressupost i, en el cas de les reivindicacions del professorat, ja hem dit que les enteníem com a legítimes i justes però que les havíem de calendaritzar en el temps perquè no podíem fer-les aquest setembre”. El titular d’Educació ha afegit que “podíem tornar a trobar-nos amb un llistat més ampli perquè segurament així ens acabaríem trobant qüestions com les infermeres escolars, que és evident que el curs que ve hem de tenir solucionat o qüestions com el pla de formació del professorat per l’escola inclusiva”.

La resposta del MUCE ha arribat uns minuts més tard, en un breu comunicat titulat: “Reunió decebedora amb el president Torra i el conseller Bargalló”. “La resposta del Govern ha estat nul·la, cap compromís envers la comunitat educativa, segons el Govern, per motius pressupostaris, quan sabem que hi ha mecanismes tècnics i un excedent econòmic fins i tot dins el nostre model de finançament autonòmic, a causa del creixement econòmic dels darrers anys. Des del MUCE denunciem la manca de compromís del Govern de la Generalitat i donarem suport a totes les mobilitzacions convocades, començant per la vaga estudiantil del proper dijous i la de professorat del 16 de maig”, diu el comunicat del MUCE.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*