Troben una de les nenes de Chibok segrestades per Boko Haram

La BBC informa de la troballa d'Amina Ali, una de les escolars de Chibok raptada pel grup gihadista, segons han confirmat alguns activistes

Desalambre
 
 

Imatge de les nenes segrestades per Boko Haram / AFP

Imatge de les nenes segrestades per Boko Haram / AFP

Una de les nenes de Chibok segrestada per Boko Haram ha estat trobada per un grup de vigilants al nord-est de Nigèria, segons ha avançat BBC. La cadena britànica indica que la menor ha estat identificada com Amina Ali Nkek, segons han confirmat a la televisió britànica diversos activistes, i seria la primera noia trobada de les 219 escolars que segueixen retingudes pel grup gihadista des de fa més de dos anys.

A l’abril de 2014, Boko Haram va irrompre en una escola de Chibok, al nord-est de Nigèria, i es va endur 276 nenes. Algunes d’elles van aconseguir escapar-se en les hores posteriors al segrest, però sota el seu poder van quedar 219 menors. La troballa d’aquesta jove és el primer d’aquests dos anys en què les menors han estat retingudes.

Un portaveu dels pares de les estudiants ha confirmat també la troballa de la jove, segons publica The Independent. Ayuba Alamson Chibok, un líder comunitari deChibok, ha afirmat a l’agència AFP que la jove “s’ha reunit amb els seus pares, que han identificat la seva filla abans que fos portada a la base militar de Damboa”. Yakubu Nkeki, portaveu dels pares de les alumnes de Chibok raptades, ha confirmat també a l’agència la identitat d’Amina, que tenia 17 anys en el moment de la seva captura, ha apuntat.

La noia ha estat localitzada en Mbalala, al sud de Chibok, per una patrulla de civils armats -Civilian Joint Task Force (JTF)-, que lluita contra la violència de Boko Haram al nord-est del país, indica BBC.

Poc abans del segon aniversari de la seva captura, el grup terrorista difonia un vídeo en el qual mostrava algunes de les nenes segrestades fa dos anys. En el vídeo diverses d’elles deien el seu nom i asseguraven que es trobaven bé el dia de la gravació, el ​​desembre de 2015. Tres de les mares de les escolars segrestades van afirmar haver identificat a les seves filles en aquest vídeo.

2.000 dones i nenes segrestades

Amnistia Internacional calcula que unes 2.000 dones i nenes han estat segrestades pel grup gihadista, que va ser considerat l’any passat com el grup terrorista més mortífer pels seus assassinats a Nigèria, el Txad i Camerun.

Les poques que han aconseguit escapar dels seus campaments, descriuen els horrors que han de suportar les dones. “La seva vida bàsicament consisteix en netejar armes, cuinar, tenir fills i ser violades. També han de llegir i estudiar l’Alcorà. La majoria de les cristianes han hagut de convertir-se”, explicava la periodista nigeriana Chika Oduah.

Fati -nom fictici-, una de les poques noies raptades pels terroristes que va aconseguir escapar-se, va explicar a la CNN en una entrevista que les menors són utilitzades en els atemptats. Algunes d’elles es presten a portar una bomba només per escapar-se de la captivitat. “Era perquè volien escapar-se. Si s’involucraven en un atac suïcida potser es trobarien amb algun soldat al qual poder dir-li ‘porto una bomba a sobre’ perquè la desactivessin. Potser podrien fugir”, va explicar la jove.

Aquest és un article publicat a Desalambre

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*