Un grup d’estudiants protesta contra Mónica de Oriol en un acte sobre universitat que s’ha suspès

La convocatòria d'un acte de la Fundación Conocimiento y Desarrollo amb la presidenta del Círculo de Empresarios sota el títol "Què esperen les empreses de la universitat?" ha provocat la protesta de rebuig d'una vintena d'estudiants

João França
 
 
 

Acció estudiantil contra Mónica de Oriol a la seu de Cuatrecasas / João França

Acció estudiantil contra Mónica de Oriol a la seu de Cuatrecasas / João França

Una vintena d’estudiants han irromput aquest matí a una de les seus de la firma d’advocats Cuatrecasas a Passeig de Gràcia amb Diagonal per protestar contra la presidenta del Círculo de Empresarios Mónica de Oriol. L’empresària estava convidada a participar d’un dels esmorzars de treball que organitza la Fundación Conocimiento y Desarrollo a la seu de Cuatrecasas –una de les grans empreses espanyoles que composen el patronat de la fundació–, aquest cop sota el títol “Què esperem les empreses de la universitat?”. L’acte finalment no s’ha celebrat i s’ha aplaçat sense data, segons han confirmat des de la fundació, cosa que els estudiants han celebrat com una victòria.

En un manifest adreçat als “empresaris” que han repartit a les portes de l’edifici mentre ha durat l’ocupació, els estudiants han criticat les recents declaracions polèmiques de Mónica de Oriol i han declarat que “bancs i empreses porteu anys atemptant contra la universitat per convertir-la en la vostra font de capital humà”.

La presidenta del Círculo de Empresarios ha estat objecte de crítiques per diverses declaracions polèmiques. La més recent, quan va dir que no contractava dones en edat de ser mares, tot i que els estudiants també han recordat declaracions seves contra el salari mínim. “Rebutgem un model econòmic i social on es consideri les dones com una càrrega econòmica pel et de ser mares o que escindeixi la població en útils i no útils”, diuen al manifest.

“Teniu becaris ben formats que treballen pagant. Passeu per sobre la comunitat educativa, emmotllant els plans d’estudi al vostre gust. Les necessitats del mercat són contràries a les de la societat, no pensem seguir satisfent-les”, rebla el text. Per altra banda, algunes de les persones que passaven han entrat a debatre amb els estudiants i defensar que seria positiu per ells una major presència de les empreses a la universitat.

Estirades amb el responsable de seguretat

El responsable de seguretat de Cuatrecasas i un grup d'estudiants estiren la pancarta

El responsable de seguretat de Cuatrecasas i un grup d’estudiants estiren la pancarta

El responsable de seguretat de l’edifici de Cuatrecasas ha intentat arrabassar d’una empenta la pancarta contra la presència de les empreses a la universitat que portaven els estudiants. Els estudiants que la subjectaven no l’han deixat anar i el treballador de Cuatrecasas i els manifestants han estat estirant la pancarta durant diversos minuts fins que han arribat els Mossos d’Esquadra.

La policia ha demanat als estudiants que sortissin de l’edifici, al que s’han negat. Un agent ha explicat als estudiants que es trobaven “en un espai públic que és privat”. Els estudiants han remarcat la contradicció i han contestat que “la universitat també es pública i s’està decidint aquí”. Finalment, els Mossos han informat que l’acte s’havia cancel·lat. Dos estudiants han anat a trobar-se amb una responsable de l’edifici que els ha ensenyat un correu de la nit de dimarts en el que la Fundación Conocimiento y Desarrollo anul·lava l’acte “per raons de seguretat”, segons han explicat. A la sortida, un mosso de paisà ha demanat identificació a aquestes dues persones.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*