Un llibre de Batxillerat culpa de l’atur les dones i els immigrants

El manual d'Economia de l'editorial Almadraba ensenya que "la incorporació de la dona al món laboral ha incrementat considerablement l'oferta de treball disponible"

Raúl Rejón - eldiario.es
 
 
 

Texto-habla-causas-desempleo_EDIIMA20160428_0722_18

Text en el qual es parla de les causes de la desocupació.

La voluntat de treballar de dones i immigrants provoca atur. Aquesta és la tesi que ensenya el llibre de text de Primer de Batxillerat titulat Economia, de l’editorial Almadraba.

El llibre està dissenyat per a l’alumnat de 16 i 17 anys i apareix a la llista de textos d’instituts de diverses comunitats autònomes com Galícia, Andalusia o Múrcia. La seva redacció no deixa gaire espai als matisos. A l’apartat “altres factors causants de la desocupació”, el punt tercer diu: “La incorporació de la dona al món laboral ha incrementat considerablement l’oferta de treball disponible”. És a dir, hi ha més persones actives ja que les dones han passat de realitzar només tasques domèstiques a desenvolupar, a més, carreres professionals remunerades.

L’última Enquesta de Població Activa ha tornat a reflectir que són les dones les més perjudicades en el mercat laboral. Hi ha més aturades: 2,4 milions, per 2,3 dels homes, i la seva taxa d’atur és d’un 22,7% enfront del 19,4%. De fet, en el primer trimestre del 2016, l’atur va caure entre els homes 9.600 persones mentre que va créixer entre les dones: 21.500 més.

Pel que fa als immigrants, el llibre d’Almadraba ensenya el següent: “L’arribada als països industrialitzats de mà d’obra dels països de l’Est, d’Àsia, de Sud-amèrica i dels països subdesenvolupats ha intensificat l’atur”. L’EPA publicada aquest dijous reflecteix que els treballadors estrangers amb feina són el 10% a Espanya: 1,9 milions. Només hi ha registrats 800.000 aturats.

Premisses liberals

La veritat és que el llibre imparteix un contingut alineat amb les tesis econòmiques habitualment descrites com a liberals. A més dels punts sobre les dones i els immigrants, atribueix la desocupació a l’existència d’un salari mínim, la protecció als aturats i l’acció sindical.

Sobre l’assegurança i les prestacions per desocupació, el text editat per Almadraba per al primer any de Batxillerat preconitza que “gràcies a aquests ajuts, les persones poden adoptar una postura més assossegada a l’hora de buscar feina”. A Espanya, més del 70% dels aturats no percep cap prestació. Al voltant d’1,3 milions d’aturats no tenen cap protecció, segons l’Institut Nacional d’Estadística.

Entre els motius que determinen la desocupació, apunta a la “rigidesa dels salaris que impedeix l’autoregulació del mercat” mitjançant la “oferta i la demanda” que fa que “el mercat abast l’equilibri”. En aquest sentit, culpa que l’Estat fixi “un salari mínim superior al que determinaria el mercat”. La responsabilitat dels sindicats és que el seu “objectiu principal és millorar les remuneracions dels seus afiliats”. La veritat és que qualsevol avanç obtingut per l’acció sindical es trasllada a tots els treballadors, afiliats o no.

Preguntada sobre els detalls d’aquest llibre, l’editorial Almadraba ha contestat que és “difícil que hi hagi una resposta” per estar immersa la companyia en un concurs de creditors.

Aquest és un article publicat a eldiario.es

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*