Un manifest per dissenyar el món digital que volem

Som conscients que no som els primers que somnien el futur digital en forma de manifest i per això, en una cerca àmplia, hem revisat propostes de diversos àmbits. Explicar-les totes necessitaria un altre article sencer, així que destaquem les que més ens han inspirat per crear aquest Manifest Viu per una Nova Cultura Digital.

Liliana Arroyo i Jordi Jubany
 
 

elenabs

Ens han agradat el to inclusiu i transformador de Colectic (abans coneguts com TEB Raval). Sobretot la capacitat de crear espais d’aprenentatge de les tecnologies vinculades a un propòsit, combinant-les com eines de transformació social. En aquest sentit, és inspirador revisar la Guia d’Alfabetització Digital Crítica (Col·lectiu Ondula) i compartim la crida a crear una cultura digital crítica i comprensiva amb el context que ens envolta. Això vol dir aprendre a fer servir les noves eines més enllà de la seva part instrumental. La tecnologia mai no és neutra, i aquí topem amb la gran pregunta: “per a què” o “per a què ho volem”. Perquè com diu el manifest digital de Die Spektrum i el seu manifest Contra el Ciutadans programats, fins i tot les societats pluralistes poden arribar a ser leviatans digitals.

De la mà de TricLab hem vist la importància de disposar de metodologies per educar-nos sobre com comunicar en entorns digitals. I en aquest sentit, com que la xarxa està inundada de trolls i discursos d’odi, recuperem també el Manifest per la Comunicació no Hostil, on ens recorden que allò virtual també és real, que les discussions han de ser des de el respecte o que de vegades el silenci també és una opció. I a voltes, la millor forma de comunicar.

I com no, ens encanta l’aprenentatge dinàmic i transmèdia i que entenem que s’hauria de reflectir en les escoles i els sistemes educatius al complet. Així de clar ho veuen els signants del manifest 15, molt enfocats a l’aprenentatge en evolució. També volem destacar l’experiència de Wyred, un projecte amb finançament europeu en què els propis infants i joves participen en la redacció dels propis drets digitals, convidant-los a seure a la taula dels experts. Ens ha cridat l’atenció també Heutagogia, present sobretot en l’aprenentatge online, on l’aprenentatge és el centre i el propi ritme i la curiositat són el motor. Combinat amb les eines per generar continguts per part dels propis alumnes permet formar en l’adaptabilitat a un futur incert més que en els continguts caducs.

I per últim, volíem incorporar una mirada més filosòfica. Entre el desenvolupament tecnològic hem trobat bones traces de reflexió humanista i de debats ètics. Per exemple, de la mà de L’Instituto ITED ens confirma que ser digitals és pensar més que mai en les persones i en el seu potencial. O dels amics de Time Well Spent, on enlloc de parlar d’addicció, el que volen és que recuperem l’autonomia i la decisió sobre quin temps dediquem a què i on posem la nostra atenció. En certa manera, un cop sabem que les pantalles estan dissenyades per cridar-nos l’atenció constantment. Com a antídot a aquesta “crisi d’atenció” creen un moviment per alinear la capacitat tecnològica amb els interessos i les necessitats humanes.

Amb tot això i seguint de prop l’actualitat digital en la premsa, hem posat les primeres pedres (ni les úniques ni les millors) per aquest debat que trobem tan urgent com necessari al voltant de l’humanisme digital. I estem disposats a deconstruir-lo en qualsevol moment, igual que van fer els de ConventMaker en bona companyia amb el Manifest Maker.  Perquè no volem presentar una solució màgica, el que volem és plantar llavors per al debat.

Un manifest a la teva mida

El manifest per una cultura digital és una declaració feta des de la fascinació pel que les tecnologies poden ser, des d’una mirada integral, crítica, positiva i propositiva. La perspectiva és àmpliament social, més enllà dels entorns estrictament educatius. Així, presentem 10 principis o eixos que ens han semblat importants, abordant temes des de drets humans a cultura digital, passant per dades obertes i la responsabilitat de les empreses tecnològiques. La voluntat és aportar una altra mirada, més amplia, més interelacionada sobre el fenomen digital, i els efectes sobre les nostres vides individuals i col·lectives. Per això, cada punt és en realitat un eix, una preocupació o un tema que creiem important dins d’aquest univers de la digitalitat.

El nostre somni és que aquest manifest estigui viu, sigui dinàmic i adaptable. Igual que internet. Perquè aquest no és el “nostre” manifest. És la versió 0, una proposta beta que volem oferir-vos perquè en parlem, perquè la debatem, perquè la millorem i la refinem entre tots. Que el fem evolucionar segons apareixen nous reptes i necessitats. També ens encantaria veure com us l’apropieu i la discutiu als vostres centres, les vostres llars, les vostres famílies o els vostres clubs esportius. Insistim: el que volem és que se’n parli, és que debatem, que reflexionem, però sobretot, que ens apropiem del nostre present per construir el futur.

Aquí està la qüestió: quedar-nos com a consumidors passius o reivindicar la ciutadania digital, amb el dret a participar i transformar la societat, aprofitant les eines que tenim a l’abast per aprendre i construir plegats un futur més digital, inclusiu, responsable i on les oportunitats superin els riscos. Comencem? Us esperem el dia 16 a l’Ateneu Barcelonès, entrada lliure!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*