Una selectivitat de rècord: més estudiants excel·lents, la millor nota mitjana i un alumne de 10

Un jove de Vilanova i la Geltrú obté un 10 clavat en l'edició de les Proves d'Accés a la Universitat que presenta la millor nota mitjana dels darrers anys. També hi ha rècord d'alumnes amb més d'un 9 de mitjana.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Alumnes de 2on de Batxillerat a l'entrada dels exàmens aquest matí a la Facultat de Biologia de la UB.

Alumnes de 2on de Batxillerat a l’entrada dels exàmens aquest matí a la Facultat de Biologia de la UB.

La nota mitjana més elevada dels darrers anys, un nombre inèdit d’estudiants que han obtingut un resultat per sobre de 9 i, també per primera vegada en la història, un jove que ha tret un 10 clavat en el còmput d’exàmens. Aquest és el primer balanç d’unes Proves d’Accés a la Universitat (PAU) de rècord, segons les dades que ha facilitat aquest divendres la secretaria d’Universitats de la Generalitat.

D’acord amb la tendència experimentada en la darrera dècada, la nota mitjana dels estudiants ha augmentat aquest curs 2013-2014. El total de 24.967 estudiants catalans que han aprovat -la mitjana només té en compte els que passen l’examen- ha obtingut un resultat de promig de 6,47. Per comparar, el curs anterior va ser de 6,34 i, el curs 2006-2007, de 5,92. Els resultats de la selectivitat han fet mitjana amb els de batxillerat, i també en aquest còmput final, la nota mitjana d’accés a la universitat és la més elevada dels darrers anys, amb un 6,96.

Com també sol ser habitual, ha aprovat les PAU una clara majoria dels qui si presentaven, enguany el 95,48% del total. Només han suspès 1.181 joves dels que es van presentar a les proves, que van tenir lloc els passats 11, 12 i 13 de juny en 153 tribunals de tot Catalunya. “Les PAU segueixen ordenant bé l’accés universitari, per criteris estrictament acadèmics”, ha volgut ressaltar Claudi Alsina, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, que ha avançat que es mantindrà el model malgrat els canvis que augura la llei Wert.

La secretaria d’Universitats ha penjat avui els resultats al seu web. A partir d’ara s’obrirà un període d’al·legacions, mentre que el de preinscripcions quedarà tancat a partir del 4 de juliol. La secretaria calcula que els estudiants coneixeran la seva facultat el proper 14 de juliol.

Un estudiant de Vilanova i la Geltrú treu un 10

L’altra notícia destacada de la jornada ha estat que per primera vegada en la història de les proves un estudiant -Carles Domingo, de Vilanova i la Geltrú- ha tret un 10 clavat en el còmput global dels exàmens. El jove estudia a l’Escola Pia de la ciutat.

L’èxit d’aquest estudiant de Vilanova no és un cas aïllat, perquè aquesta edició de la selectivitat és presenta també un rècord de notes per sobre del 9. Fins a 323 estudiants -176 noies; 147 nois- s’han instal·lat en l’excel·lència, amb més d’un 9 de mitjana. Cal matisar, per això, que aquesta en aquesta nota mitjana només hi compten els exàmens de matèries comunes i de modalitat, no és específiques.

Tots aquests estudiants rebran les distincions que atorga la Generalitat de Catalunya en un acte que tindrà lloc en proper 21 de juliol.

“Aprovar és senzill, però la gent que ha de treure nota va molt nerviosa”

Entre les notes més altes de selectivitat hi ha la d’en Lluís Terrado, l’alumne que ha tret les millor nota de les PAU de tota la província de Lleida, amb un 9,6. En una conversa telefònica amb El Diari de l’Educació, aquest jove lleidatà explica que el curs vinent estudiarà Química a la Universitat de Barcelona. “No estava massa estressat durant els exàmens perquè sabia que tenia marge -la nota de tall de Química va ser de 7,9 el curs passat-, ho estava molt més durant les proves de final de batxillerat”, comenta. “Aprovar és senzill, però la gent que ha de treure nota, com per exemple els de medecina, van molt nerviosos”, explica en Lluís.

Aquest jove reconeix que en les darreres tardes va estudiar força, però que això no li impedia de fer esport i quedar amb els amics. De fet, en Lluís juga a futbol a la UE Lleida, un club que li exigia quatre sessions d’entrenament cada setmana, a més dels partits de competició i tots els viatges. A més, estudia piano i anglès durant el curs. “El temps no és un problema; si en tens ganes, ho fas”, sentencia.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*