Les universitats catalanes permetran als estudiants transsexuals utilitzar el nom amb què s’identifiquen

Les facultats catalanes aproven un protocol perquè els joves transsexuals puguin utilitzar el seu "nom sentit" en documents com exàmens o el campus virtual

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Universitat Pompeu Fabra. Campus de la Ciutadella (Barcelona) / Foto: Teresa Grau Ros

Nou pas endavant en els drets del col·lectiu trans en l’àmbit de l’educació. Els estudiants universitaris transgènere, intersexuals i transsexuals de les facultats catalanes podran fer servir a partir d’ara el nom amb què es vulguin identificar. Així ha quedat establert al protocol aprovat pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que reuneix els rectors de 12 universitats catalanes.

Amb aquest nou reglament, els alumnes trans que vulguin utilitzar el seu “nom sentit” o “nom d’ús comú” –tal com s’anomena el nom d’acord amb el seu gènere– hauran de portar la targeta sanitària emesa per CatSalut, on haurà de constar ja el canvi de nom. Això es pot aconseguir a Catalunya des que a finals del 2015 ho va demanar el Departament de Benestar Social i Família al Servei Català de la Salut.

La intenció és aplicar-lo ja des dels processos administratius relacionats amb l’accés a la universitat, com la matrícula a la Selectivitat o la preinscripció a la universitat. Això permetrà que durant els seus estudis els estudiants transsexuals puguin utilitzar el nom que vulguin en documents com exàmens, el campus virtual o les llistes de classe. Això sí, per tal que se’ls reconegui també en els anomenats documents acadèmics oficials, com pot ser el títol d’un grau o un certificat d’homologació, farà falta haver fet el canvi de nom en el DNI, ja que aquests tràmits no corresponen només a les universitats.

Aquest protocol universitari s’ha redactat seguint la llei contra l’homofòbia (Llei 11/2014 del Parlament de Catalunya) que insta les administracions públiques a prendre mesures en l’àmbit educatiu i universitari per garantir els drets d’aquestes persones i evitar qualsevol tipus de discriminació. Algunes universitats ja havien redactat documents similars per iniciativa pròpia, com és el cas de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que compta amb un Protocol d’actuació canvi de nom persones comunitat transsexual des de novembre del 2014, i la Universitat de Barcelona (UB), que també permet als alumnes i docents transsexuals utilitzar el seu nom d’ús comú.

Aquest protocol, d’aplicació obligatòria a totes les universitats catalanes, es va aprovar el passat 31 de març a la Comissió d’Accés i Afers Estudiantils (CAAE) del CIC. El vistiplau definitiu el donarà la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya la setmana vinent, tot i que després de l’aprovació al comitè això queda ja com un tràmit.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*