Vega, Subirats i Truñó, les noves cares de la política educativa municipal

L'exalcalde de Terrassa Alfredo Vega és el nou diputat d'Educació de la Diputació de Barcelona, en substitució de Rafael Homet. I a l'Ajuntament de Barcelona, el politòleg Joan Subirats agafa les regnes de l'Educació, que fins ara depenien de Laia Ortiz, mentre que Maria Truñó pren el relleu de Miquel Àngel Essomba com a Comissionada d'Educació.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Alfredo Vega (foto: Diba), Joan Subirats i Maria Truñó (fotos: Ajuntament de Barcelona)

Les eleccions municipals del 26 de maig han comportat canvis entre els càrrecs que tenen responsabilitats en matèria de política educativa local. Els més significatius són, probablement, els d’Alfredo Vega, nou diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona (les altres tres diputacions no tenen aquest càrrec al seu organigrama), Joan Subirats, responsable de la 6a tinença d’alcaldia (àrea que engloba Cultura, Educació, Ciència i Comunitat), i Maria Truñó, nova comissionada d’Educació de l’Ajuntament de la capital catalana.

Alfredo Vega és mestre. Va arribar a Terrassa procedent de Motos, Guadalajara, el 1974, amb 17 anys, i des de sempre ha estat molt vinculat al món de l’educació de la ciutat. Va ser professor i, posteriorment, director de l’escola Pere Viver. També va ser, durant més de cinc anys, coordinador de la junta de directors i directores d’escoles públiques de primària de Terrassa. L’any 2007, Vega va entrar com a regidor socialista a l’Ajuntament de Terrassa, on ha exercit diversos càrrecs. Entre els anys 2017 i 2019 en va ser l’alcalde, càrrec que no ha revalidat en les darreres eleccions ja que la seva formació va quedar en segon lloc.

L’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació, que des de finals de juliol presideix Vega, es completa amb dos diputats socialistes més: el regidor de l’Ajuntament de Barcelona David Escudé és el nou diputat delegat d’Esports, i l’alcalde de Polinyà, Javier Silva, és el diputat delegat de Joventut.

Pel que fa a Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona i número 2 d’Ada Colau a les llistes de les darreres eleccions municipals, es converteix en el responsable polític en matèria d’educació de l’Ajuntament de Barcelona i assumeix la vicepresidència del Consorci d’Educació de Barcelona, que fins ara ocupava Laia Ortiz (la presidència segueix en mans de Josep Gonzàlez-Cambray, en representació del Departament d’Educació). Subirats ja era comissionat de Cultura de l’Ajuntament des de 2017, posició des de la qual va promoure l’apropament i col·laboració de les àrees de cultura i educació, un projecte que ara està encara en millor disposició de tirar endavant.

Com a nova comissionada d’Educació, Subirats ha confiat en Maria Truñó, llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració i màster en estudis de doctorat en Psicologia Social per l’UAB. Truñó va ser directora de l’Institut Infància i Adolescència entre 2015 i 2019, des d’on va engegar i dirigir els programes municipals de coneixement “Observatori 0-17 BCN” i “Parlen els nens i nenes” de l’Agenda dels Infants, així com el projecte “Ciutat Jugable”, en el marc del qual s’ha elaborat Pla del joc a l’espai públic de Barcelona amb horitzó 2030. La nova comissionada va ser la responsable d’incidència política i educació d’Unicef Catalunya; així com coordinadora de projecte i investigadora de la Fundació Bofill; investigadora a la Càtedra UNESCO de pau i drets humans de la UAB; i també al Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament, a Colòmbia.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*