VÍDEO: Emotiu homenatge a Josep Maria Jarque en la presentació dels ‘Escrits per una escola inclusiva’

El departament d’Ensenyament acull la presentació d'un llibre que recull el pensament de Jarque a través d'articles seus escrits al llarg de trenta anys. Un total de 30 familiars i amics van pendre la paraula per glossar i recordar la seva forta personalitat.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

La presentació del llibre de Josep Maria Jarque Escrits per una escola inclusiva, que va tenir lloc dimarts passat al departament d’Ensenyament (la segona casa de Jarque durant tants anys!), va ser sobretot un acte d’homenatge a aquest “aprenent de mestre”, com li agradava definir-se, creu de Sant Jordi, ideòleg i impulsor de l’escola inclusiva a Catalunya des dels anys setanta i mort l’estiu de 2016 a causa d’una fatal caiguda.

Davant d’una sala plena de gom a gom, va obrir l’acte el secretari de Política Educativa del departament d’Ensenyament, Joan Mateo, i el van tancar la directora i subdirectora general Carme Ortoll i Mercè Esteve, “la parella”, com afectuosament les anomenava Jarque durant els mesos que va col·laborar en la redacció del nou decret d’Escola Inclusiva.

Pel mig, van intervenir amics i coneguts que en algun moment de la seva vida hi van col·laborar o el van patir, com Maria Teresa Codina, Anna Simó, Katy Trias, Ismael Palacín, Efrèn Carbonell, Jaume Cela, Francina Martí, Jaume Funes o Climent Giné, entre altres; representants de la Plataforma per una Escola Inclusiva que li van agrair el seu mestratge, com Marga Sáiz o Noemí Santiveri; així com una bon nombre de familiars, començant per la seva vídua, Montserrat Martínez, i el seu gendre, el professor i articulista Jordi Badiella, el qual ha estat, amb Víctor Saura –director d’El Diari de l’Educació i que també va intervenir–, el responsable de la selecció i edició de textos del llibre.

En total trenta persones van passar pel faristol per glossar durant dos minuts algun aspecte de la personalitat de Jarque, dels seus valors i conviccions, de les metàfores amb què explicava el seu ideal d’escola, dels seus costums quotidians, de la seva perseverança o de la seva enorme coherència vital des què a començament dels seixanta es va fer càrrec de l’educació d’un grup d’adolescents amb discapacitat intel·lectual.

Escrits per una escola inclusiva es pot adquirir a llibreries a un preu de 12€, si bé és gratuït per als subscriptors d’El Diari de l’Educació. A El Diari de l’Educació li fa especialment il·lusió l’edició d’aquest llibre ja que Josep Maria Jarque, a banda d’escriure diversos articles per al diari entre els anys 2014 i 2015, va ser el nostre primer subscriptor.

Properes presentacions

Sitges – 17 de maig

De les 18 a les 20 hores
Edifici Miramar – Auditori
C/ de la Davallada, 12
Organitza la Plataforma per una Escola Inclusiva del Garraf

Terrassa – 24 de maig

A les 19 hores
Amics de les Arts
Carrer del Teatre 2
Organitza la família de Josep Maria Jarque

 

Audiovisuals: Sandra Vicente

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*