A desembre de 2013 l’activitat legislativa de l’Estat ha viscut un mes frenètic, gairebé una disposició amb rang de llei cada dos dies, totes elles aixoplugades en alguna de les competències exclusives de l’article 149 de la Cionstitució, en vigor des de diverses dates de desembre de 2013 i de primers de 2014. Normalment són lleis del Parlament, però també disposicions del Govern amb rang de llei, com són els reial-decrets llei. Contrasta amb la inactivitat legislativa de la Generalitat de Catalunya que, en el mateix període, ha aprovat un decret-llei i, en tot l’any 2013, una llei del Parlament i sis decrets lleis del Govern, referits, a més, a qüestions puntuals. Que hi hagi molta o poca activitat legislativa no hauria de dir res. Depèn de si la poca activitat és reflex d’inoperància o deixadesa de responsabilitats o depèn de quin sigui el signe de la febre legisladora. El fet és que s’observen dos ritmes legislatius distints en el BOE i en el DOGC i que, si hi ha algunes coincidències, una d’elles es en l’abús que ambdós casos es veu de la figura excepcional dels reials decrets-lleis i decrets lleis a l’hora de legislar.
L’any 2014, que s’estrena amb la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2014, ho fa també amb una bateria de lleis estatals acabades de publicar. Són lleis que tracten una mica de tot i entre les que hi ha la desinflada llei de transparència fins a lleis referides a les caixes d’estalvi o al sector elèctric, a l’avaluació del medi ambient, al control del deute, a la unitat de mercat o a una reforma més de la legislació laboral. Particularment important per la ciutadania és la Llei que reforma el sistema de pensions, que va entrar en vigor el 27 de desembre de 2013 i que advoca per una sostenibilitat del sistema basada en l’empobriment de les pensions, futures i presents.
El món de l’educació sap bé que una d’aquestes Lleis és la LOMCE, la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa que va entrar en vigor el 30 de desembre de 2013 sens perjudici de que la implantació d’alguns aspectes s’escaloni en tres cursos. Convé assenyalar la importància, també per a l’educació, de la LRSAL, la llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, que va entrar en vigor el 31 de desembre, i que transforma radicalment el paper dels ajuntaments en la matèria. Afecta també l’educació la refosa de la legislació sobre els drets de les persones discapacitades, publicada en el BOE de 3 de desembre.