El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obligarà els centres educatius a garantir com a mínim un 25% de castellà a les aules si una família ho demana. Així ho decreta el tribunal en relació a cinc casos de demandes de famílies que volien que els seus fills també estudiessin en castellà. El TSJC considera que fins ara la Generalitat “no compleix degudament” les sentències en relació a les denúncies d’aquests cinc pares i mares, ja que només ofereix atenció individualitzada als fills dels demandants.
Per això, el tribunal fixa per primera vegada un percentatge mínim de castellà: un 25% de les classes en horari lectiu, que haurà de correspondre com a mínim a una assignatura més que la de llengua castellana. Fins ara, la justícia tan sols instava la Generalitat a introduir-la com a llengua vehicular “en una proporció raonable”, sense concretar.
Amb aquestes cinc resolucions, el TSJC considera que es mantindrà el català com a “centre de gravetat del sistema”, tal com consta a l’Estatut d’Autonomia, i a la vegada permetrà que “es faci efectiva la presència vehicular del castellà en una proporció raonable”, i no “il·lusòria” o “de mera aparença”, en referència a la situació actual, segons la interlocutòria.
Aquesta resolució, que es podrà recórrer amb un marge de cinc dies, se sustenta en les sentències del Tribunal Suprem sobre els casos particulars de famílies que volen escolaritzar els seus fills en castellà. I, a la vegada, aquestes sentències es recolzen en la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, que ja preveu que el castellà haurà de ser llengua vehicular (igual que la LOMCE).
Perquè aquesta introducció del castellà es faci efectiva, el TSJC requereix als directors dels cinc centres en qüestió que “adoptin les disposicions pedagògiques oportunes”, i que ho facin en el termini d’un mes. Els centres són les escoles Mare de Déu del Roser, de Barcelona; Escolapies Sant Josep de Calasanç, de Sabadell; Escola Pia-Sarrià de Calassanç, de Barcelona; Col·legi Sant Bonaventura, de Vilanova i la Geltrú, i l’institut Alba del Vallès, de Sant Fost de Campsentelles.
A data de juliol de 2013, les famílies que havien demanat escolarització en castellà eren 23. L’any 2012 van ser 26, i el 2011, 263. En aquests casos per la via administrativa, no judicial.