35 aturats amb més de 25 anys de Badalona han començat aquest dilluns un curs intensiu de tres mesos impartit per la Universitat de Barcelona per preparar les proves d’accés a la universitat per a més grans de 25 anys. El tret diferencial d’aquesta formació, que ofereix l’ajuntament de Badalona, és que els participants estaran remunerats per dedicar-se a temps complet als estudis.
“Els plans d’ocupació convencionals donen retribució a una persona durant sis mesos a canvi de la realització d’un treball complementari a un ajuntament de Catalunya, però un cop passats els sis mesos això s’acaba, i hem volgut buscar opcions amb continuïtat”, explica Antonio Ainoza, gerent de l’Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació.
Assegura que han agafat l’import que dedicarien als plans de formació per oferir una alternativa amb més perspectives de futur. Les 35 persones seleccionades per participar del programa rebran un ajut de 500 euros mensuals “a canvi del qual s’han de dedicar intensament a estudiar”, diu Ainoza, que afegeix que els tutors informaran cada mes si els estudiants compleixen la dedicació exigida per mantenir l’ajut. En cas d’aprovar els proves d’accés a la universitat al maig, rebran a més un premi de 1000 euros.
“La gent que està aturada el que necessiten principalment són diners, perquè té unes necessitats, i no els hi pots dir que estudïin si no els supleixes aquestes necessitats”, assegura el gerent. Un cop hagin accedit a la universitat, però, hauran de recórrer al sistema de beques generals per als estudiants universitaris.
Un programa intensiu
Aquesta formació es duu a terme en el centre del que disposa la UB al Centre Cultural El Carme de Barcelona, a on la universitat imparteix cursos d’idiomes i de formació per a adults. Xavier Lacasta, responsable de l’edifici dins l’àrea de Formació Complementària de la UB, explica que l’ajuntament va apostar per una formació intensiva de només tres mesos, pel què han hagut de seleccionar un nombre més reduït d’estudiants, entre les més de 140 persones que es van presentar.
Lacasta explica que per aquest caràcter intensiu del programa, la selecció s’ha fet amb criteris acadèmics, prioritzant els que tenien “més probabilitat d’aprovar les proves”. Això implica que s’ha prioritzat a les persones amb estudis secundaris, millor capacitat de redacció i coneixement d’un idioma estranger dels que es requereixen a la prova.
“Més endavant ens agradaria, sempre que tinguem el suport de l’ajuntament, valorar no només la part acadèmica, sinó la motivació i les necessitats de les persones, encara que tinguin un nivell inferior d’estudis”, explica Lacasta. Remarca que la selecció ha estat a càrrec dels professonals de la UB. Això sí, l’ajuntament de Badalona posa com a condició, a més d’estar en atur, portar com a mínim tres anys empadronat a la ciutat.
Ajuntament i universitat coincideixen en veure aquest programa com una primera prova d’una alternativa a les polítiques d’ocupació que esperen poder fer crèixer. De moment, es mostren confiants, i els estudiants, il·lusionats. Tant que el primer dia de classe van arribar al centre amb 20 minuts d’antelació, expliquen.