L’assemblea de docents i treballadors de l’ensenyament, que s’ha constituït aquest curs, convoca la comunitat educativa a una setmana de lluita en defensa de l’escola pública i contra les mesures que, al seu parer, amenacen el sistema educatiu. Amb el suport dels sindicats CCOO, USTEC-STEs i CGT, aquest col·lectiu de mestres i professors ha preparat una sèrie d’activitats i accions entre el 24 i el 29 de març, que conclouran amb una manifestació a plaça Universitat de Barcelona.
L’objectiu de la setmana de protestes és posar de manifest el malestar dels professionals de l’educació en relació a les mesures polítiques adoptades en els darrers anys que “estan escanyant l’educació pública”, segons l’assemblea. Les reivindicacions s’oposen als tancaments de línees en els centres educatius públics, i insten la Generalitat a garantir totes les substitucions des del primer dia -fins ara només es cobreixen si la baixa és de 10 dies o més-, i a remunerar-les a jornada complerta -han vist reduït el seu sou en un 15%-. També exigeixen la no aplicació de la LOMCE ni el desplegament de la LEC, especialment pel que fa al decret de plantilles que dóna més capacitat de decisió als directors en les contractacions.
La setmana començarà el dilluns 24 amb convocatòries d’assemblees als centres. El dimarts i dimecres s’instarà a les escoles a fer xerrades -tant a les aules com fora de l’horari lectiu- sobre la situació de l’ensenyament a Catalunya i els motius de la mobilització. El dijous 27, l’assemblea demana que es facin cercaviles pels municipis i petites concentracions als patis de les escoles. El divendres, dia previ a la manifestació, està previst que els centres facin tallers de pancartes, i l’endemà està convocada la concentració a Universitat.
Des de l’assemblea de docents volen deixar clar que la seva protesta és contra la LOMCE i també contra la Llei d’Educació de Catalunya (LEC). “El decret de plantilles que es desprèn de la LEC allunya els claustres i la comunitat escolar de la participació i la presa de decisions”, alertava aquest dimecres Sandra Furundarena, membre de l’assemblea. Precisament per això, el lema de la setmana de reivindicacions i de la manifestació del dissabte 29 serà Ni LOMCE, ni LEC, ni retallades.
Petició a Rigau d’una declaració d’insubmissió per escrit
Els col·lectiu de docents, igual que el Marc Unitari de la Comunitat Educativa fa unes setmanes, demana a la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, que faci un pas endavant en l’oposició a la llei Wert i faci una declaració d’insubmissió per escrit. “Les seves declaracions són insuficients, ha d’assumir responsabilitats polítiques palpables”, expressava Josep Lluís del Alcázar, del sindicat CGT. Per això, des de l’assemblea han iniciat una campanya pels centres de recollida de peticions de posicionament dirigides a Rigau.
Aquesta va ser una de les decisions que es van prendre en la darrera assemblea de docents celebrada el passat 25 de gener -la tercera d’aquest col·lectiu emergent-, i que emplaça també als municipis i a les escoles a recollir signatures i posicionaments en contra de la LOMCE i a impulsar xerrades que alertin de les seves conseqüències.