No poden esperar els nens i nenes que no tenen prou diners per pagar els 6 euros que costa el menjador escolar. Tampoc no poden esperar els adolescents que, en acabar l’institut, arriben a casa i no compten a casa amb un àpat complert. No poden esperar per a menjar aliments frescos o variats els infants de les més de 57.200 famílies que acudeixen a la Creu Roja en un any; no poden esperar perquè en la infància és quan es desenvolupen les aptituds físiques i psíquiques; i quan s’adquireixen els hàbits alimentaris. El 29,3% dels infants, que viuen en risc d’exclusió social; els qui pertanyen als centenars de milers de famílies que ja no reben cap ingrès -200.000 persones a Catalunya-, no poden esperar.
La Creu Roja ha llançat aquest dimars una aliança humanitària per a l’alimentació infantil, una campanya de proporcions excepcionals que espera recollir un milió d’euros, amb la intenció d’arribar a 100.000 persones, el doble de les que van atendre el curs passat en materia alimentària. Per afrontar el repte, han decidit aglutinar totes les seves accions d’atenció a la infància -beques menjador, berenars, targeta alimentària, kits de supor social-, i apel·len a totes les empreses, entitats, sindicats i Administració catalanes a que hi contribueixin a través del web Ells no poden esperar.
“Hem d’estar a l’alçada de les circumstàncies”, va proclamar ahir el coordinador a Catalunya de la Creu Roja, Enric Morist, en un solemne acte celebrat aquest dimarts a l’auditori de la fundació RBA, a Barcelona. “Desnutrició? Malnutrició? Nosaltres no ho sabem del cert, però el que tenim molt clar és que el 70% de les famílies que atenem a la Creu Roja no poden oferir una alimentació saludable als seus fills”, va voler subratllar ahir Morist, per deixar clara quina és la seva realitat diària davant el foc creuat de dades entre el Síndic de Greuges, que sosté que hi ha 50.ooo infants en risc de malnutrició, i la Generalitat de Catalunya, que ha negat que existeixi un problema de malnutrició derivat de la crisi econòmica.
“No ens podem permetre que tants infants no comptin amb una alimentació adequadra, perquè això hipoteca el seu futur físic i emocional“. Aquest missatge va ser el més repetit pels qui van intervenir en l’acte, tant Morist com el propi president de la Creu Roja, Josep Marquès, o la dietista i nutricionista Blanca Raidó, que va explicar com d’important és que s’adquireixin hàbits alimentaris des de ben petits.
La Creu Roja ja fa temps que s’ha bolcat en l’alimentació infantil, en adonar-se no només que set de cada deu dels seus beneficiaris no poden garantir àpats saludables als seus fills, sinó que el 38% d’ells tampoc no pot costejar el menjador escolar, ja siguin els sis euros o els tres euros que costa amb les beques de la Generalitat, que tot i augmentar el seu pressupost encara no arriba a tothom qui les necessita. Amb un projecte en col·laboració amb Càritas i amb el departament d’Ensenyament, finançat per la Marató de TV3, Creu Roja ja ha arribat a completar la beca de 1.000 infants.
Un altre dels seus projectes són els 600 berenars que reparteixen setmanalment arreu del territori, o la recentment estrenada targeta alimentària. Aquesta targeta, que reparteixen quan en període de vacances escolars -quan no hi ha menjador-, està carregada amb 109 euros per fill, i permet als pares i mares anar al supermercat a comprar aliments. “Amb aquest mecanisme, anònim, els evitem el tràngol de que els vegi tothom fent cua a la plaça del poble”, explicava Morist, que a més a més remarcava: “Perquè a nosaltres també ens agrada parlar del dret a decidir; a decidir quina alimentació compren els pares i mares per als seus fills”. “No volem donar de menjar als nens, sinó que les seves famílies ho puguin fer”, sentenciava.