La Formació Professional Bàsica, el nou itinerari a partir de 3er d’ESO per a estudiants que no assoleixin les competències bàsiques, s’hauria d’implantar a partir d’aquest mes de setembre, segons el calendari d’aplicació de la llei Wert. Però la Generalitat ha exposat aquest divendres que no preveu incorporar aquesta variant de la FP fins que el ministeri d’Educació no detalli quina és la dotació econòmica que aportarà per garantir-ne el funcionament.
D’aquesta manera, de cara al curs 2014-2015, el departament d’Ensenyament manté els Plans de Qualificació Professional Inicial (PQPI), que es diferencien de la FP Bàsica perquè són per a alumnes majors de 16 anys -és a dir, estudis postobligatoris– que no hagin obtingut el graduat escolar i que hi accedeixen voluntàriament. En canvi, la FP Bàsica va destinada a alumnes a partir de 14 i 15 anys -durant l’etapa obligatòria-, i qui els deriva cap a aquest itinerari és l’orientador del centre educatiu. Així consta a la reforma educativa aprovada pel PP.
“Si es vol aplicar l’FP Bàsica amb les instal·lacions i el personal corresponent, s’ha de dotar [econòmicament]; si no, ja tenim l’ESO”, ha assenyalat la consellera Irene Rigau, referint-se a que la Generalitat pretén que els alumnes amb dificultats es quedin a la secundària per obtenir el títol, i no que siguin expulsats del recorregut abans d’hora, com preveu la llei Wert. Per tant, Rigau ja ha avançat que no prendrà cap decisió en relació a aquesta formació professional abans de la propera compareixença al Senat del ministre, prevista per al 19 de maig.
Tot i mantenir el programa de PQPI, tanmateix, Rigau ha explicat que li canviaran el nom, per no generar “confusions” amb la LOMCE, que no els contempla. A partir del proper curs s’anomenaran programes postobligatoris per a la formació i la inserció. Això sí, comptaran amb les mateixes places -7.700 a tota Catalunya-, el mateix finançament i un idèntic model: un sol curs de formació general i professional mixt, amb pràctiques d’empresa.
La FP dual dobla l’oferta
Aquestes explicacions les ha donades la consellera en una roda de premsa que ha servit per presentar l’oferta d’estudis postobligatoris per al curs 2014-2015. Es consolida la tendència a l’alça de l’oferta de Grau Mitjà i Superior -1.830 i 1.020 places més que el curs passat, respectivament-, i destaca sobretot l’augment de cursos de Formació Professional Dual, que comptarà amb 3.527 alumnes a partir del setembre, més del doble que l’any passat -1.526- i lluny del curs 2012-2013, quan es va implantar, amb 590 alumnes. De fet, la FP dual, que comporta una aprenentatge en un entorn laboral a partir d’un acord amb una empresa, ja suposa el 30% del total de la formació professional a Catalunya.
Des que va entrar al càrrec, la consellera Rigau ha apostat per potenciar la formació professional com una de les vies de contenció de l’abandonament escolar prematur i del fracàs, així com de requalificació per aquells que van deixar els estudis abans d’hora. Per això aquest divendres s’ha mostrat satisfeta de l’augment progressiu del pes de la FP dins el total de l’oferta postobligatòria. Des del curs 2010-2012 la formació professional ha augmentat en més de 10.000 alumnes, fins arribar a més de 60.000.
Pel que fa a les titulacions, n’hi haurà quatre de noves: grau mitjà en Xarxes, instal·lacions i estacions de tractament d’aigua (a Tarragona); grau mitjà en Emergències en protecció civil; grau superior en Ramaderia i assistència en sanitat animal; i grau de Promoció de la igualtat de gènere (a l’Hospitalet).
Batxillerat: dos nous instituts i més batxibac
Les novetats en l’etapa de batxillerat són menys destacables, però Ensenyament ha volgut assenyalar-ne dues: la implantació de batxillerat en tres instituts, per una banda, i la de la doble titulació de batxillerat i baccalauréat francès en 12 centres més, de l’altra. Els centres que tindran a partir del curs vinent batxillerat -científic, tecnològic, humanístic i social- són l’institut Montgròs (Sant Pere de Ribes), La Miquela (Bescanó) i Joan Solà (Torrefarrera). Aquests dos últims seran els primers centres de secundària dels respectius municipis amb batxillerat.
Pel que fa a la doble titulació, de batxillerat francès i català, aquesta iniciativa s’amplia a tot de centres educatius del territori, no només als que estan prop de la frontera. Amb els 12 nous instituts ja en són 28 els que ofereixen aquesta possibilitat.