Aquest és un article publicat a eldiario.es
Famílies d’alumnes del CEIP Santa Maria Magdalena del Poble Nou de Benitatxell han amenaçat de no escolaritzar els seus fills si no se’ls garanteix l’educació en valencià, afirmant que estan patint un cas de “discriminació lingüística” per part del govern d’Alberto Fabra. D’aquesta manera ho ha anunciat Escola Valenciana que, a més, destaca que “és el primer cas del País Valencià d’insubmissió a la LOMCE i també de l’Estat”.
Fins ara el centre comptava amb doble línia educativa, una en valencià i l’altra en castellà, però amb l’arranjament escolar per al proper curs 2014-2015, la Conselleria d’Educació ha obligat a suprimir la unitat de valencià en Infantil de 3 anys; la conseqüència és que el proper curs la població es queda sense cap oferta possible d’ensenyament plurilingüe en valencià.
La situació ha quedat que 3 famílies sol·liciten ensenyament en valencià a l’escola per 0 places; mentre 15 famílies han sol·licitat ensenyament en castellà per a 30 places. Així, denuncien que es produeix la situació inversa a la del CEIP Pare Català de València, però amb resultat contrari: aquest col·legi, per al pròxim curs, ofereix tres unitats en valencià per a 54 famílies i una quarta unitat en castellà per quatre famílies. Tanmateix destaquen des d’Escola Valenciana que “a València ciutat hi ha una àmplia oferta d’ensenyament en castellà i a Poble Nou de Benitatxell ha desaparegut l’oferta d’ensenyament en valencià i les famílies no tenen altres centres on puguin escollir aquest programa”.
Els pares afectats lamenten que la consellera María José Catalá els tracta com a “ciutadans de segona”. Les famílies han iniciat diverses actuacions mitjançant l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana, un servei gratuït que l’entitat posa a l’abast de totes les persones que pateixen la discriminació per raó de llengua. Així dues de les famílies de Poble Nou han pres la determinació de no escolaritzar els seus fills i filles de 3 anys, si M. José Català “comet la irresponsabilitat de vulnerar el seu dret a escollir ensenyament en valencià en l’única escola pública de la localitat”.