“No som nosaltres que ho demanem, és que el nostre fill ens ho demanava”, així explica David Tello per què va sol·licitar que en la targeta sanitària del seu fill de vuit anys transsexual hi consti el nom sentit: Dani. El David Tello és el president de la delegació a Catalunya de l’entitat Chrysalis, creada per pares i mares de menors transsexuals i en funcionament ja en l’àmbit estatal des del 2013. A Catalunya la delegació es va crear fa prop d’un mes i les catorze famílies que en formen part ja comencen a veure algunes de les fites aconseguides.
Aquesta setmana famílies de l’entitat ha pogut recollir la targeta sanitària dels seus fills, aquesta vegada ja amb el nom sentit. El tràmit, des del punt de vista administratiu pot no tenir rellevància però sí que la té pels nou infants i adolescents que han rebut la nova targeta. “Imagina’t quan vas a urgències o al pediatre amb el fill i el criden per un nom que no se’l sent seu, la cara que fa”, explica en David a aquest mitjà.
Fa prop d’un mes, tot just quan s’acabava de crear l’entitat, el Departament de Salut ja va reconèixer en una primera ocasió la transsexualitat d’una nena de deu anys en la seva targeta sanitària, canviant el nom. De seguida, però, es va veure que la demanda era més àmplia i algunes famílies més ho van sol·licitar. De moment fins a un total de deu menors i adolescents transsexuals disposen de la targeta amb el nom sentit.
La petició la va recollir l’Àrea per la Igualtat de tracte i no Discriminació de persones LGTBI del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, qui ha instat al Servei Català de la Salut (CatSalut) a fer el tràmit administratiu. En David es mostra content amb l’actuació per part de Benestar Social i Família i reconeix que és un primer pas de reconeixement dels menors transsexuals en l’àmbit de la sanitat però adverteix que encara hi ha feina pendent. “Volem que s’implementi un protocol d’actuació perquè per exemple el pediatre sàpiga on derivar-te, que els infants no hagin de passar per un psicòleg obligatòriament o que la transsexualitat no sigui considerada una patologia”, recorda.
Si bé l’octubre de 2014 el Parlament de Catalunya va aprovar una llei per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, aquesta es va aprovar sense pressupost i ha restat aturada fins ara, comenta el David.
Altres àmbits en els quals la delegació a Catalunya de Chrysalis té previst treballar són en l’educatiu, on esperen que s’introdueixi un protocol i que s’ensenyi la diversitat, o el legal, per tal que se’ls faciliti el nom de canvi als menors en el registre. Pel que fa al canvi de nom en la targeta sanitària Benestar indica que qualsevol persona que vulgui disposar d’una nova identificació d’acord amb el gènere sentit es pot posar en contacte amb l’Àrea per a la Igualtat de tracte i no-discriminació de persones LGTB per dur a terme les gestions corresponents.
“Com a pares l’únic que fem és acompanyar els nostres fills, escoltar, observar i prestar atenció”, assegura el David, que insisteix que no són els nens els que neixen en un cos equivocat sinó que forma part de la diversitat. “‘Papa, mama, sóc un nen’, ens va dir un dia el nostre fill. Et diuen frases d’una maduresa espectacular tot i ser molt petits”, recorda.