El Diego és un jove transsexual i professor de Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Ell no ha estat mai víctima directa de l’assetjament, però sí que ha hagut de viure moltes situacions desagradables –tant a l’escola com en altres entorns– pel fet de viure una identitat amb la qual no va néixer. Per això ha fet avui acte de presència aquest dimecres a plaça Sant Jaume de Barcelona, per solidaritzar-se i donar suport a una concentració organitzada per la Plataforma LGTBIcat contra el bullying i la transfòbia, una protesta que ha aplegat més de 200 persones.
Com en Diego, hi ha moltes altres persones que pateixen situacions semblants. Alguns d’elles s’han vist sobrepassades i, lamentablement, han decidit treure’s la vida, com el cas de l’Alan el desembre passat. Ha estat precisament la indignació per la mort de l’Alan el que originat la mobilització davant l’Ajuntament de Barcelona, una concentració que ha servit per exigir al Govern que implementi la Llei que alguns grups parlamentaris de l’anterior legislatura van signar per protegir el col·lectiu LGTBI dels assetjaments i l’homofòbia i per lluitar contra el bullying. Han reclamat que s’estableixin protocols específics i mecanismes per combatre aquesta xacra.
En aquesta concentració s’hi han sumat el moviment transsexual, sindicats, associacions de veïns, associació de pares d’alumnes, mestres, representants d’alguns ajuntaments municipals i ciutadans de carrer sota el lema Aturem el bullying per la LGTBIfòbia. Implementem la Llei LGBTI. Entre els assistents, també s’hi han afegit cares conegudes com l’escriptora Isabel Clara-Simó o el cantant Gerard Quintana per reclamar a la Generalitat que apliqui d’una vegada aquesta llei pionera. “La Llei contra LGBTIfòbia és molt contundent: s’ha de promoure. Tenim pressa, volem fer efectius els nostres drets i llibertats”, ha manifestat Quintana.
Clara-Simó, per la seva banda, ha remarcat la nova norma “dóna un mandat als poders públics perquè prenguin les mesures per prevenir la LGTBIfòbia”, una reivindicació que s’ha anat repetint al llarg de la concentració.
En Joan Ribet, de Premià de Mar, també era a la plaça per reclamar que s’apliqui aquesta llei: “Si la llei es desenvolupés evitaríem casos com els que ens estem trobant. Cal implicar la comunitat educativa i prendre consciència per pressionar a les administracions públiques”. Ribet ha afegit que “ens faríem creus dels casos d’assetjament i bullying que hi ha a les escoles. La comunitat educativa, les persones a títol personal i l’administració ens hauríem de sumar per posar punt i final a tot això”.
A la concentració hi han participat també nens i nenes de l’associació Chrysallis, de pares i mares de menors transsexuals, que han llegit el manifest per defensar que a les escoles es reconegui la seva identitat.
Explicava en Diego durant la concentració que està en tràmits de posar el seu nom actual al DNI. Però com que aquest nom encara no està escrit i canviat en els papers oficials, la Universitat el segueix mencionat amb el seu nom anterior. “Encara que els meus companys i el meu entorn proper m’entén, em recolza i fins i tot n’és còmplice, la universitat no té establert un protocol per identificar-me com qui sóc”, es lamenta.