Controlar una mà biònica a través d’un dispositiu, calcular el pes i l’alçada d’un nadó a través d’un canviador intel·ligent, mètodes que faciliten l’ensenyament de llengües com el xinès, apropar la robòtica als més petits… I tot a per mitjà d’aplicacions mòbils. Aquests són alguns dels projectes desenvolupats per alumnes de Secundària dins l’assignatura Mobilitzem la informàtica i que han estat premiats en la tercera edició dels mschools App Awards.
Més de 300 alumnes d’ESO han participat en aquesta jornada com a finalistes (dels 4.000 que hi han concorregut des de centres educatius d’arreu de Catalunya) en un certamen que ha deixat 11 equips guanyadors en diferents modalitats d’apps: des de les dedicades al que s’anomena internet de les coses (robòtica, control de dispositius…) fins a les pensades per a donar un servei a la comunitat. Els joves han rebut com a premi una estada per ampliar coneixements al mSchool TechCamp.
Els centres guardonats han sigut el Col·legi Frangoal de Castelldefels, l’Institut Roseta Mauri de Reus -dos premis-, el Col·legi Montserrat de Barcelona, l’Institut Baix Camp de Reus -dos premis-, el Col·legi Immaculada Concepció de Lloret de Mar, l’Institut Mare de Déu de la Candelera de l’Ametlla de Mar, el Col·legi Sagrada Família de Santa Perpètua de la Mogoda, l’Institut Torre del Palau de Terrassa i l’Institut de Palamós
El programa mschools, impulsat per Mobile World Capital Barcelona i amb la participació del departament d’Ensenyament, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA, es va iniciar ara fa tres anys amb l’objectiu de potenciar entre els alumnes d’ESO la capacitat de desenvolupar ells mateixos aplicacions mòbils. Actualment ja prenen part del programa més de 18.000 escolars, que no només han de dissenyar la part tecnològica de les apps, sinó també tot el que comportaria el llançament de prototips d’aquest tipus, és a dir, el disseny, la publicitat, el model de negoci o la comunicació.
L’acte dels mschools App Awards, celebrat a l’Auditori de Barcelona, ha comptat per primera vegada amb una fira en la qual els alumnes van poder mostrar les seves app als assistents, entre els quals s’hi distingien el director de GSMA, John Hoffman; la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, o el regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme de Barcelona, Agustí Colom.
La jornada ha servit també per reconèixer la feina dels qui participen al projecte Mobile History Map, que convida els instituts a geolocalitzar continguts històrics sobre el mapa de Catalunya.