La suspensió de les noves dotacions de mestres per atendre la diversitat a les escoles al setembre ha indignat la comunitat educativa, que aquest dilluns ha exigit des del Parlament de Catalunya mesures urgents per garantir les partides promeses pel departament d’Ensenyament. El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que agrupa sindicats de professors, d’estudiants, associacions de pares i mares i moviments de renovació pedagògica, s’ha reunit amb els grups parlamentaris i ha pactat amb ells una proposta de resolució que insti el Govern de la Generalitat “a que faci servir els instruments que la llei li atorga” per aconseguir els 211 milions d’euros per a aquesta finalitat.
L’alarma va saltar entre els professors quan dilluns passat Ensenyament es va reunir amb els directors de centres –un procediment “inèdit”, segons el MUCE– per explicar-los que el bloqueig del projecte de pressupostos per al 2016 els impedia materialitzar els acords d’ampliar 400 dotacions de personal per a les escoles d’alta complexitat, 140 per al suport a la inclusió dels alumnes amb discapacitat o la incorporació dels substituts als centres educatius des de l’1 de setembre –ara se’ls contracta quan comencen les classes–. Des del MUCE retreuen a Enseyament que aquestes mesures sí que es poden aplicar tot i no haver-hi comptes nous. Asseguren que, a través de la llei de finances públiques, es pot generar o habilitar crèdit per fer front als milions compromesos. “Hi ha els mecanismes per cobrir-ho amb la pròrroga pressupostària”, ha sentenciat Jaume Aguilar, membre de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.
Els integrants del MUCE s’han reunit amb tots els grups parlamentaris excepte amb Junts pel Sí, que s’ha excusat i els ha emplaçat a una trobada aquest dimecres. El seu objectiu és que la proposta de resolució es pugui votar en el ple de la setmana vinent, perquè el curs escolar s’acaba ja aquest dimarts i, per exemple, els nomenaments de substitucions es fan a partir de l’1 de juliol.
Els sindicats i entitats han volgut donar suport obertament a la recollida de signatures iniciada per alguns directors per revertir el que consideren una nova onada de “retallades”. Tot i que el gruix de les seves denuncies es dirigeix a la retirada d’ampliacions de partides, es queixen que hi ha professionals de reforç que ja estaven treballant en l’actual curs i que el vinent veurien reduïdes les seves hores de feina. Es tracta de personal d’aules d’acollida, de suport lingüístic, tècnics d’educació infantil o vetlladors.
En declaracions a diversos mitjans, la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va negar les acusacions de que es tracti de noves retallades, i va explicar que estan mantenint des de fa dies converses amb la conselleria d’Economia i Hisenda per garantir els 211 milions d’euros pactats. Així mateix, va afirmar que la supressió no afectarà l’ampliació de plantilla docent per cobrir la crescuda de l’alumnat (uns 700 professors) o la reducció de les ràtios a 22 alumnes per classe en els centres d’alta complexitat.