El curs escolar ha acabat més caldejat del previst a Catalunya en la seva vessant més política. L’anunci de la conselleria d’Ensenyament als directors de centres públics que se suspenien les noves dotacions de personal promeses per reforçar l’atenció a la diversitat, al·legant la manca d’uns nous pressupostos, ha sublevat les entitats del sector. Les seves protestes han avançat en paral·lel a les negociacions de la consellera Meritxell Ruiz amb el departament d’Economia i Hisenda per millorar les partides al marge dels comptes fallits de 2016. I les reunions han obtingut alguns fruits: la Generalitat garantirà la renovació dels 350 professionals que es van incorporar el setembre passat per reforçar la inclusió dels alumnes amb discapacitat, als quals se’ls acabava el contracte aquest estiu.
Aquest era un dels motius pels quals els sindicats i la junta de directors havien titllat l’anunci de noves retallades, atès que es tractava d’educadors per a Unitats de Suport a l’Educació Especial (USEE), tècnics d’educació infantil i integradors socials que ja havien estat a les aules el curs 2015-2016. Per la via de la modificació de crèdit, segons fonts d’Economia, es garantirà la renovació d’aquests professionals, així com el manteniment de la partida extraordinària de beques menjador aprovada el curs passat.
Al marge d’això, es manté per ara el bloqueig dels 211 milions d’euros en partides per atendre la diversitat que recollien els nous pressupostos. Les 400 dotacions de personal que havien de reforçar les escoles d’alta complexitat i l’entrada de 140 professionals que havien d’acompanyar la publicació del decret sobre escola inclusiva –previst pels propers mesos– no seran una realitat el proper setembre. Tampoc la contractació dels docents interins a 1 de setembre. En aquest sentit, Ensenyament insisteix que continua conversant amb Economia, que per la seva banda es remet als pressupostos tombats pel Parlament: “Es mantindran els serveis de l’any passat, però no es podran fer nous programes”, s’expressava a Twitter el Secretari d’Economia del Govern, Pere Aragonès.
Sindicats i famílies mantenen les protestes
Els sindicats de professors han protagonitzat aquest dimarts una nova mobilització coincidint amb el final de curs. Al migdia s’han concentrat desenes de docents a la plaça Sant Jaume de Barcelona, després que es duguessin a terme protestes a les portes de diverses escoles del territori a les 9 h. Els professors consideren insuficient la renovació anunciada per Ruiz, i asseguren que aquesta és precisament la prova que la conselleria sí que pot ampliar més partides malgrat la pròrroga pressupostària.
“No pots fer reunions amb els directors i explicar-los retallades i, a la vegada, negociar amb Economia les partides”, valorava Ramont Font, portaveu de la USTEC-STEs, que acusa la consellera d’haver mentit, motiu pel qual el sindicat en demana la dimissió. Manel Pulido, secretari general d’Educació de CCOO veu positiu “tot el que sigui millorar la situació límit” d’alguns centres, i exigeix responsabilitats. “Cada partit es treu les culpes de sobre però l’educació no pot ser un ostatge de l’aritmètica parlamentària”, sentencia.
És per això que aquest dilluns el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) es va reunir amb les forces parlamentàries –excepte amb Junts pel Sí, que es va excusa per raons d’agenda–, amb les quals va pactar una proposta de resolució que instés el Govern a buscar els mecanismes per garantir les partides promeses. Les entitats que integren el MUCE (sindicats, estudiants, AMPA, moviments de renovació pedagògica) reclamen a l’Executiu que recorri a modificacions de crèdit o a decrets per recuperar aquests diners.