Els centres d’acollida de menors estan massificats. Ho ha denunciat el sindicat CGT aquesta setmana i ho ha confirmat la consellera de Treball i Benestar Social, Dolors Bassa, que admet que en aquests centres, pensats per atendre de forma immediata i temporal els infants en risc, hi ha “sobreocupació”. Falten més de 100 places, motiu pel qual en alguna d’aquestes residències hi ha menors “dormint en llits plegables o en butaques”, segons ha denunciat Robert Morral, de CGT.
En un debat a El Matí de Catalunya Ràdio, Bassa ha expressat que la saturació respon a que actualment arriben a Catalunya cada mes uns 80 menors d’edat no acompanyats, als quals s’ha de donar acollida. “Però només hi estan un temps determinat, de tres a sis mesos, i després han de passar al sistema de protecció”, ha considerat. És a dir, que han de passar a viure en Centres de Recursos d’Acció Educativa (CRAE), o en famílies d’acollida, que són el recurs idoni.
La CGT ha denunciat també la situació dels CRAE –en un 80% dels casos gestionats per entitats privades–, on asseguren que els manquen recursos per atendre les dificultats que tenen i els problemes que generen aquests menors, que en alguns casos deriven en violència. Critiquen sobretot que alguns centres són massa grans –“de 30, 40 i fins i tot 60 places”, en paraules de Pedro González, d’UGT–, en contra del que recomana el Síndic de Greuges, i també que es barregin edats molt diverses i joves amb trastorns mentals, un altre condicionant que pot conduir a agressions. La consellera ha admès que el 2016 hi va haver 130 agressions a educadors als CRAE.
Bassa a respost davant d’això que estan plantejant un “canvi de model” respecte als CRAE. D’una banda, amb els pressupostos de 2017 preveuen una ampliació de 200 places noves, pensades sobretot per posar en marxa centres petits, “de 12 infants com a màxim”. També ha promès segmentar la població dels centres per edats –a excepció dels casos de germans– i la creació de centres específics de salut mental.
Un 25% dels menors tutelats en centres de la DGAIA tenen entre 15 i 18 anys, mentre que un 15% té menys de 6 anys. És a aquestes edats més primerenques quan més es recomana que estiguin en famílies d’acollida. Dels 6.927 menors dins el sistema de protecció de la Generalitat, 2.975 viuen als CRAE.