Investigadors del Grup d’Òptica i Percepció Visual de la Universitat d’Alacant (UA) i de la Universitat de Pécs (Hongria) han dissenyat un joc interactiu per a la detecció d’ambliopia o ull gandul en nens i nenes basat en estímuls visuals tridimensionals en moviment.
Els estímuls es presenten en una tauleta, fet que afavoreix la participació del pacient i permet la seva realització d’una manera senzilla i ràpida. “De fet, el test no dura més de dos minuts i permet efectuar tasques de cribratge per a la ambliopia amb una gran sensibilitat, molt més gran que combinant diversos tests convencionals”, assenyala David Piñero, investigador de la UA.
L’ull gandul o ambliopia fa referència a la situació en què un o ambdós ulls presenten una disminució de visió que no és corregible mitjançant la utilització d’ulleres o altres mitjans. Afecta aproximadament al 5% de la població i l’eficàcia del seu tractament fins a la data radica en un diagnòstic precís i correcte des del naixement. “Per això és tan important el diagnòstic precoç, ja que amb rehabilitació, a edats primerenques, el cervell posseeix la capacitat d’adaptar-se i poder recuperar la pèrdua de visió”, apunta Piñero.
En escoles i centres educatius, les campanyes de detecció de l’ambliopia inclouen diferents tests que requereixen d’una col·laboració molt activa per part del pacient que, en el cas de nens petits, és de vegades inviable, consideren els autors. A més, les dependències de les escoles no estan preparades, per raons d’espai físic, per fer mesures optomètriques i per albergar tots el aparells que aquest tipus de proves comporten.
En canvi, segons Piñeiro, “amb el dispositiu desenvolupat per les universitats de Pécs i d’Alacant s’eviten totes aquestes complicacions. Amb unes senzilles ulleres vermelles i verdes, i una tauleta que va connectada a través de la xarxa a una base de dades, es pot detectar i intervenir a temps per evitar la pèrdua de visió infantil per ull gandul”.
100% de sensibilitat
Entre Alacant i Hongria ja s’ha pogut examinar amb el sistema a gairebé 250 nens i nenes, tot demostrant una sensibilitat del test del 100% per a la detecció de l’ambliopia i una especificitat propera al 100%.
El mètode parteix d’un descobriment Jandó Gabor, expert en Neurofisiologia de la Universitat de Pécs, que va comparar que els estímuls de visió tridimensional en moviment, més coneguts com estereopsi dinàmica, no eren percebuts per les persones amb ull gandul (o pels que estaven a punt de desenvolupar-lo).
“En l’escorça occipital del cervell existeixen unes cèl·lules encarregades del processament visual que s’inhibeixen quan una persona pateix ull gandul, pel que la seva estimulació és vital per determinar si es pateix o no aquesta patologia”, explica Piñero.
Aquest dispositiu, batejat amb el nom d’Euvisión, acaba d’aconseguir el marcatge CE, per la qual cosa ja pot aplicar-se en qualsevol país d’Europa, fruit de la col·laboració multidisciplinària i interuniversitària entre Alacant i Hongria sorgida a través de la xarxa SEIMED. La validació clínica s’ha realitzat entre les dues universitats al costat del departament d’Oftalmologia (Oftalmar) de l’Hospital Vithas Medimar Internacional d’Alacant, institució que col·labora amb el Grup d’Òptica i Percepció Visual de la UA.