La taxa d’abandonament escolar prematur se situa en un 18% segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) i la d’atur entre els joves de 16 a 19 anys és superior al 50%. Com a mesura per fer-hi front, la Diputació de Barcelona ha impulsat el programa Transicions Educatives, que inclou suport financer de cursos per aquells que vulguin reprendre els seus estudis i acompanyament tècnic i formació per als docents i tècnics municipals. El seu objectiu és integrar i ampliar l’oferta actual per augmentar la continuïtat i retorn als estudis, així com les possibilitats d’èxit personal i professional.
El programa, dotat amb 1.700.000 € pel curs escolar 2017-18, dóna suport a l’organització de diferents cursos. D’una banda, dels de preparació per l’accés a cicles formatius de grau mitjà i grau superior, adreçats a aquells qui no tenen la titulació necessària per accedir-hi i, per tant, han de superar una prova específica. D’altra banda, dels programes de formació i inserció en les modalitats de Plans d’Iniciació Professional (PIP) i Programes de Transició al Treball (PTT), basats en mòduls de formació bàsica i professional amb seguiment i orientació per als joves que no han superat l’educació secundària obligatòria.
D’aquesta manera, es vol reforçar els ajuntaments i les escoles municipals d’adults perquè augmentin l’oferta d’aquests cursos i ampliar la cobertura territorial. Se’n poden beneficiar els ajuntaments, consells comarcals i altres entitats municipals de la demarcació de Barcelona -amb l’excepció de Barcelona ciutat-.
El diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet, va recalcar a la presentació del programa que “es dirigeix de ple contra l’abandonament escolar prematur, una de les principals preocupacions educatives expressades pels municipis ja que tothom té dret a una segona oportunitat”.
‘Transicions educatives’ s’ha dissenyat conjuntament amb els ajuntaments de la província de Barcelona i el Departament d’Ensenyament, s’emmarca en el Pla d’Orientació de suport a les transicions educatives -impulsat també per la Diputació de Barcelona el 2014- i forma part de l’estratègia per reduir l’abandonament escolar.
Continuïtat i retorn als estudis fins avui
L’any 2009 es va iniciar una experiència pilot amb 7 ens locals, que aquest curs han arribat a 70. Durant aquest temps, 11.200 persones han participat en els 620 cursos organitzats pels ajuntaments i les escoles municipals de persones adultes de la demarcació, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Pel que fa als cursos d’accés a cicles formatius, enguany 40 organismes locals n’han ofert. A 20 d’aquestes escoles, a més, s’ha assessorat als alumnes que volien continuar els estudis un cop superada la prova d’accés a través del projecte Full de Ruta, un projecte d’orientació que juntament amb l’Oferta de suport a Fires i Jornades d’Orientació al Territori i “la Maleta de les Famílies”, forma part del Pla d’Orientació de suport a les transicions educatives.
D’altra banda, els programes de formació i inserció s’han ofert aquest curs en 30 entitats locals. Aquests cursos, tot i que atorguen un títol i certificació professional, el que busquen és augmentar l’èxit a la prova d’accés a cicles formatiu i en l’obtenció del graduat d’educació secundària obligatòria.