Els centres de recerca catalans han denunciat aquest dijous que no han pogut fer els pagaments del dia, des de factures de taxi fins a projectes europeus. Fonts d’Hisenda han respost que es pot deure al fet que aquestes entitats no hagin utilitzat el procediment previst en el marc del bloqueig dels comptes de la Generalitat per l’1-O.
Lluís Rovira, director del Centre d’Investigació de Catalunya (CERCA), l’organisme que supervisa els prop de 30 centres de recerca catalans, ha denunciat que ningú els ha avisat de com s’havien de fer els pagaments, i que la situació ha estat “caòtica” aquest matí a molts d’aquests centres en no poder usar targetes de crèdit o comptes bancaris, que afirma que estaven bloquejats.
Fonts d’Hisenda han assegurat que el procediment consisteix en adjuntar una declaració responsable on consti que el pagament no serà per organitzar el referèndum de l’1-O, i que amb això no hauria d’haver cap problema. Sobre el bloqueig de les targetes de crèdit, fonts d’Hisenda creuen que podria respondre a un “excés de zel” de les empreses o dels bancs.
El bloqueig als comptes de la Generalitat comporta una vigilància especial a prop de 300 entitats, entre les quals hi ha centres d’investigació, consorcis, agències públiques o les mateixes universitats. Consultades per aquest mitjà, universitats com la UB afirmen que sí que han pogut fer pagaments aquest mateix dijous a proveïdors amb la declaració responsable, però que ho han fet sense que ningú els notifiqués que aquesta era la fórmula prevista.
A través de Twitter també ha volgut denunciar la situació Joaquim Bosch, gerent de l’IFAE (Institut de Física d’Altes Energies).
Com totes les universitats i centres de recerca de Catalunya, el Ministerio de Hacienda ha bloquejat els comptes de l’@_ifae
— Quim Bosch (@quimbosch) 21 de setembre de 2017
Segons Hisenda, els bancs han d’assumir que les operacions financeres d’aquests organismes han d’estar acompanyats d’una declaració responsable o d’una autorització de pagament de la intervenció general, a excepció dels serveis essencials (educació, sanitat, serveis socials).
Després d’una reunió d’urgència aquest dijous a la tarda, els màxims representants de les universitats i centres d’investigació han lamentat que s’ha posat “sota control” la seva activitat de gestió econòmica ordinària “sense cap comunicació prèvia”. “Aquest fet posa en risc l’activitat econòmica i de recerca, també també quan està finançada amb recursos de la Unió Europea o amb fons privats, i soscava tant la reputació com la credibilitat internacional de les institucions”.
En el mateix comunicat conjunt, rectors i directors de centres de recerca exigeixen “la reversió immediata d’aquestes mesures totalment insòlites i inacceptables”, i que han de comunicar a les instàncies europees “la greu situació de crisi derivada d’aquestes actuacions”.