El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga a la Generalitat a compensar el finançament per a escoles bressol retirat a l’Hospitalet de Llobregat i Cornellà, com a la resta de municipis catalans, durant la crisi. Els consistoris d’ambdues ciutats, de les més poblades de Catalunya, han aconseguit una sentència favorable de la Sala contenciosa administrativa del TSJC que emplaça al departament d’Ensenyament a abonar 1.300 euros per alumne i curs des de 2012 a 2015. Això dóna esperança a municipis que van presentar recursos similars i obre la porta al fet que altres consistoris optin per aquesta via.
En 25 de setembre de 2014, el ple de l’Ajuntament de Cornellà va acordar recórrer a la justícia per combatre les retallades del llavors govern de CiU. Davant el TSJC van reclamar a Ensenyament que pagués el deute de cofinançament de les escoles bressol que implicava des del curs 2011-2012 -aleshores de 826.000 euros- i que renovés els convenis que des de 2005 la Generalitat venia signant amb Cornellà per establir la seva part de la cobertura del cost de l’educació 0-3.
Tres anys després, en una sentència datada a 22 de novembre de 2017, l’alt tribunal ha condemnat la Generalitat a pagar al consistori 2.350.000 d’euros, corresponents al deute contret entre 2012 i 2015 (finalment, la què reclamaven inicialment de 2011-2012 sí que va ser abonada). Segons la sentència, la Generalitat va cometre una “infracció de l’ordenament” en deixar d’assumir “sobtadament” la seva “responsabilitat financera” respecte a les llars d’infants de Cornellà.
En un comunicat aquest dijous, el consistori ha celebrat la notícia i ha avançat que reclamarà ara a la Generalitat les seves obligacions de 2015 a 2017. Per la seva banda, fonts d’Ensenyament informen que presentaran un recurs de cassació al Tribunal Suprem, abans de la resolució la sentència no es farà efectiva.
Marca el camí a altres municipis
Aquesta sentència podria anticipar un autèntic maldecap per a la Generalitat, ja que obre la porta a què els altres municipis catalans, que també van patir les retallades pressupostàries en matèria de escoles bressol, reclamin les rebaixes del finançament que va aplicar Ensenyament. Ja ho van fer en el seu dia consistoris com l’Hospitalet de Llobregat i una altra trentena de municipis, la majoria governats pel PSC, que estan per ara a l’espera de resolució.
La Generalitat no va dubtar a passar la tisora de forma contundent a les llars d’infants durant els mandats de CiU al Govern. Abans de la crisi, Ensenyament cobria 1.800 euros per nen per l’any, cosa que servia per cobrir un terç del cost de les escoles bressol (els altres dos corresponien al municipi i a les famílies). Any a any, va anar reduint la seva aportació fins que el 2012 va arribar a la meitat, 875 euros. Però és que a partir de 2015 va reduir el seu finançament a zero, traspassant la seva responsabilitat a les diputacions.
En aquest sentit, la sentència considera inadequat que en aquest cas la Diputació de Barcelona hagi substituït amb les seves subvencions una responsabilitat que correspon a l’Administració autonòmica. No en va la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) estableix que Ensenyament “ha de subvencionar la creació, consolidació i manteniment de les places per a nens de zero a tres anys en les llars d’infants de titularitat municipal”, que són la gran majoria a Catalunya.