Catalunya és un país de muntanyes , tot i que ens trobem en una latitud de clima temperat, els més de 1800 m i fins a 2500 m d’altitud practicable a la serralada del Pirineu garanteixen cada any un cobertor de neu natural i ara també artificial que, històricament, han despertat una forta tradició de lleure de muntanya i d’activitats esportives d’hivern. Més de 100 anys d’esquí des que els primers atrevits feien baixades pels Rasos de Peguera fins avui en dia, quan veiem com nens de 4 anys baixen esquiant per les pistes amb una gran tècnica, avalen una tradició que d’uns anys ençà agafà forta volada amb la pràctica de l’esquí alpí, recentment el surf de neu, l’esquí de fons, els trineus i les raquetes de neu.
Les activitats esportives d’hivern incorporen un gran component educatiu i d’esforç que cada cop està més present en els àmbits escolars i familiars. El respecte a la muntanya, el clima fred i les dificultats tècniques són aspectes que fan créixer els infants i joves que practiquen els esports d’hivern. A causa de les millores tècniques de materials, vestimenta i equipaments i del fet que cada cop més aquests elements siguin més assequibles per a l’economia domèstica, les activitats esportives de neu arriben ja a la totalitat del públic.
L’esquí, i en general els esports de neu, són esports complets, físicament saludables pel treball que comporten, la concentració i l’esforç. Es realitzen en un marc natural incomparable, fet que fa augmentar la nostra relació amb la natura i fa créixer en nosaltres emocions i sensacions d’alt nivell; per la bellesa d’alguns espais i per la grandiositat de les nostres valls i muntanyes. Actualment es troben ja molt integrades a les activitats escolars i existeix una àmplia oferta d’activitats de colònies i estades d’esquí entre setmana o de caps de setmana que omplen les pistes d’esquí de Catalunya.
En aquest sentit, és important destacar la profunda transformació que ha experimentat aquesta activitat que cada cop se socialitza més: ha deixat de ser un esport elitista que només podia practicar un grup reduït de persones perquè tenien més capacitat econòmica o més habilitats per realitzar aquestes disciplines. I això s’ha aconseguit gràcies al fet que hi ha molta oferta formativa (accessible a tots els pressupostos) que imparteixen les escoles d’esquí i adreçada a les persones que s’inicien en aquest esport, especialment infants, i també per la implicació d’entitats i empreses especialitzades en activitats esportives de neu que estan facilitant que hi hagi material tècnic disponible a preus assumibles, així com activitats molt diverses adaptades a diferents públics. Cada cop hi ha més gent que realitza activitats i esports de neu com l’esquí i el surf de neu, perquè s’adapten a diferents perfils de públic: fins i tot persones amb diversitat funcional.
De la mateixa manera que les escoles i les famílies, també les entitats de lleure hem entès el valor educatiu que tenen els esports de neu. En el cas de la Fundació Pere Tarrés, fa anys que desenvolupa programes de vacances i lleure en família i escoles, on els valors de la muntanya, la natura i l’educació ambiental combinats amb la iniciació i perfeccionament a la pràctica dels esports d’hivern omplen el calendari de propostes de cap de setmana, setmanes blanques, esquiades de nadal i reis i escapades d’un dia a la neu, tot combinant la pràctica de l’esquí i esports de neu amb el gaudi a la muntanya.
Cada cop més s’amplia una proposta que permet a les comarques de muntanya desenvolupar programes de promoció ciutadana al voltant d’un esport que de sempre havia estat per a experimentats i d’accés per a molt pocs i que ara esdevé un esport universalitzat i apte per a tothom, sempre que es mantinguin les normes de seguretat i es practiqui en les condicions establertes i pels espais i escenaris de neu designats en cada cas.